Provjerili smo da li se poštuje odluka GV Zenica o zabrani naplate parkinga u krugu Bolnice

Zaključak o zabrani naplate parking prostora u krugu Kantonalne bolnice Zenica, kojeg je donijelo Gradsko vijeće Zenice 24. januara, danas je pravno gledano stupio na snagu, ali ne i njegova primjena, što smo se uvjerili i na licu mjesta.

“Odluka Gradskog vijeća o zabrani naplate parkiranja u krugu Bolnice je dobra, ali bez obzira na to sve, ponovo naplaćuju parking i ja sam ga evo danas platio”, potvrdio nam je Almir Efendić, jedan od vozača koji izlazio iz kruga Kantonalne bolnice Zenica.

Iz ove Bolnice saopštavaju da je zaključak Gradskog vijeća juče razmatrao Upravni odbor Kantonalne bolnice i zaključio da nastave naplatu parkiranja na parking prostorima u krugu ove ustanove do okončanja imovinsko – pravnog postupka, koji se vodi pred nadležnim sudovima, a zaključak je donesen, kako navode, u skladu sa Statutom Bolnice, Uputstvom o primjeni Odluke o naplati korištenja parking prostora u krugu Kantonalne bolnice iz 2012., kao i u skladu sa Odlukama  iz 2015. godine. O svim preduzetim radnjama direktor Bolnice obavijestiće svog osnivača, radi eventualnog poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti, saopštavaju iz Kantonalne bolnice.

“Parking prostor, koji trenutno naplaćuje Kantonalna bolnica Zenica smješten je na zemljištu, koje je u vlasništvu Grada Zenica, a o raspolaganju na nekretninama, koje su u vlasništvu Grada odlučuje Gradsko vijeće i ono je donijelo odluku o zabrani naplate parking prostora u krugu Bolnice u Zenici”, podsjeća Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Upozoravam SDA menadžment Bolnice neka se bave liječenjem ljudi, a ako ne ispošuju odluku Gradskog vijeća mi ćemo veoma brzo napraviti Ugovor i naplaćivati im kiriju za korištenje i objekata i zemljišta. Nemojte to dozvoliti, jer Grad vam je dao besplatno da radite ono zašta ste oformljeni, a to je liječenje ljudi, a ne da punit sive fondove naplaćivanjem parkinga”, poručio je gradonačelnik Zenice menadžmentu Bolnice.

“Jasno je da u Kantonalnu bolnicu ljudi uglavnom dolaze iz prijeke potrebe i nema razloga da ih dodatno opterećujemo naplatom parkinga, a inicijativa o besplatnom parkingu je poklon gradskih vijećnika građanima Zenice i Zeničko-dobojskog kantona”, dodao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

( V.J. )