Udruženje Kreativci organizirali završnu promociju projekta “CreaCubity”.

Projektna instalacija „CreaCubity“ je performativna forma američkih umjetnika koju prezentiramo velikom dijelu opće bosanskohercegovačke populacije u većim gradovima BiH, a prva izlaganja već su  predstavljana u Zenici na lokacijama Trg BiH – ispred Gradske kafane, plato ispred Arene Huseijin Smajlović, plato ispred CineStar Zenica i Centar za mlade Zenica.

Instalacija se postavlja u javnom prostoru u obliku kocke na čijim se stranama sinhronizovano prikazuju video instalacije ili video performansi američkih umjetnika čiji radovi konceptualiziraju teme osnaživanja društvene, rasne, rodne i spolne jednakosti.

Projekat je nastavak programa kultiralnih razmjena, kojeg Kreativci implementiraju od 2019. godine, a rezultat je saradnje umjetnika Bosne i Hercegovine i Amerike koji se realizira pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Pored ove sjajne i kreativne saradnje na projektu CreaCubity, Kreativci već nekoliko godina implementiraju različite projekte uz pomoć i podršku ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Jedan od njih je ArtVolution of CreativeShooting implementiran u Zenici i Banja Luci.  Drugi implementiran projekat je Matrice novih ekspresivnih identiteta koji se realizirao u Zenici (Muzej Zenica, Muzička škola Zenica) i Sarajevo (Historijski muzej Bosne i Hercegovine), a u saradnji sa američkim umjetnicima koji su za tu priliku boravili u BiH. Također, projekat The Bridge of Art  je realiziran u Zenici, Doboju, Žepču i Mostaru.

Naša saradnja motivira da i dalje realiziramo ideje i saradnje sa umjetnicima, studentima i učenicima, nastavnim osobljem. Vjerujemo da se svakim projektom koji je konceptualno i konstruktivno izgradjen, može podstači na promišljanje i time promjenu u sistemu. Stoga je naša misija da motiviramo pojedince i lokalnu zajednicu da otvoreno govore o konceptu življenja unutar „kutije“, gdje je kutija metafora odredjenog sistema kojem se pojedinac ili grupa pokorava i prilagodjava. Kako postati uzoritit gradjanin? Kako ne izgubiti dio sebe? Kako biti svoj u drugoj zemlji i medju ljudima koji nisu “tvoji”? I da li uopće postoji takav prostor u kojem možemo biti potpuno oslobodjeni stega Sistema, identiteta i biti svoji?

Bavimo se pitanjima govora mržnje, antisemitizma, rasizma, odnosa društva prema manjinama, kao i njihovog taženja mjesta unutar sistema čiji dio žele da postanu, a koji ih zanemaruje ili nije spreman da ih u cjelosti prihvati.