Niske temperature uzrokovale pucanje vodovodnih cijevi na dvije lokacije

U ranim jutarnjim satima došlo je do rasipanja veće količine vode na dvije lokacije u Zenici.

Jutros u 3 i 50 sati na poziv dežurnih policajaca dežurni vodoinstalater izašao je na lice mjesta u ulici Aska Borića gdje je konstatovano rasipanje veće količine vode.

„Radi se o kvaru na vodovodnoj liniji DN 150, a u pitanju je PHD cijev. Ekipa Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija je od jutros na terenu i očekujemo uskoro uredno vodosnadbijevanje građana koji su trenutno bez vode“ izjavio je za naš portal Merhudin Isaković, poslovođa odjeljenja proizvodnje vode u JP Vodovod i kanalizacija.

Bez vode su ostali potrošači u ulici Aska Borića od broja 9 do broja 17. Jutros oko 7 i 30 došlo je i do velikog kvara na magistralnom vodu DN 300 , na lokaciji Bulevar Kulina Bana. Rasipanje veće količine vode dovelo je do poplave uslijed koje je bio obustavljen saobraćaj, a pri niskim temperaturama koje su jutros zadesile naš grad formirala se i ledena površina zbog čega je i kretanje pješaka bilo zabranjeno. Kako navodi naš sagovornik, bez vode je ostala samo zgrada Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a ekipa je na terenu i očekuje se sanacija kvara do kraja radnog vremena.

Iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija pretpostavljaju da su uzrok ovih kvarova veoma niske temperature koje su jutros išle i do minus 15.  (Adla K.)