U akciji policije u Zenici četiri lica lišena slobode zbog izvršenih teških krađa i razbojništava

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, poduzimali intenzivne aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje i dokumentovanje krivičnih djela, koja su u proteklom periodu izvršena na području Grada Zenica.

Naime, dana 06.01.2022. godine, oko 05,00 sati, u ugostiteljskom objektu “Fast food San” u ulici Ričićki put, u Zenici, od strane lica: P.B., rođen 1995. godine, S.T., rođen 1998. godine i Z.E., rođen 1990. godine, sva lica iz Zenice, izvršeno je krivično djelo “Nasilničko ponašanje” iz člana 362. stav 2. Krivičnog zakona FBiH, te krivična djela “Teška tjelesna ozljeda” iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona FBiH i “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. Krivičnog zakona FBiH, na način da su navedena lica izazivanjem tuče i fizičkim nasiljem i napadom na lice M.A.,  istom zadala udarce stolicama i palicama, nanijevši mu tom prilikom teške tjelesne povrede, nakon čega su se udaljila u nepoznatom pravcu. Tom prilikom, navedena lica su oštetila namještaj i unutrašnji inventar ugostiteljskog objekta čime je pričinjena materijalna šteta vlasniku istog.

Operativnim radom na terenu, lica S.T. i Z.E. su locirana i lišena slobode od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar, te su nakon kriminalističke obrade predata na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dana 08.01.2022. godine, dok je za licem P.B. raspisana operativna potraga. Dana 10.01.2022. godine, P.B. je lišen slobode i nakon što je ispitan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti, isti je predat na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Paralelno sa naznačenim aktivnostima, službenici Odsjeka kriminalističke policije su poduzimali opsežne operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju razbojništava izvršenih u proteklom periodu na području Grada Zenica. Kao rezultat naznačenih aktivnosti, došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelima može dovesti lice M.R., rođeno 1982. godine, iz Zenice, koje je lišeno slobode po raspisanoj operativnoj potrazi i zadržano u prostorijama za zadržavanje. Zavedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da se radi o sljedećim krivičnim djelima:

  • krivično djelo “Razbojništvo”, izvršeno dana 30.12.2021. godine, oko 19,00 sati, uz prijetnju hladnim oružjem, u ulici Prve zeničke brigade, u Sportskoj kladionici “Premier”,
  • krivično djelo “Teška krađa”, izvršeno dana 03.01.2022. godine, oko 19,50 sati, u ulici Ćire Truhelke, u prodavnici “Mercator”,
  • krivično djelo “Razbojništvo”, izvršeno dana 06.01.2022. godine, oko 20,35 sati, uz prijetnju hladnim oružjem, nad radnicom marketa “Deveterac”, u ulici Prve zeničke brigade i
  • krivično djelo “Razbojništvo”, izvršeno dana 10.01.2022. godine, u 20,00 sati, uz prijetnju hladnim oružjem, u prodajnom objektu “AE Transport” d.o.o Zenica, u ulici Prve zeničke brigade.

Nakon kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza i obavještenja, osumnjičeni M.R. je dana 12.01.2022. godine, predat na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

U sklopu aktivnosti na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su izvršili pretrese porodičnih kuća, stanova i vozila koje koriste osumnjičena lica sa ciljem pronalaska otuđenih predmeta i drugih predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Odsjek za odnose sa javnošću,analitiku i planiranje