Obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice

Danas je počelo obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice, a u ovu kampanju uključio se i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji je danas u Trgovačkom centru u Zenici organizovao i postavio izložbu plakata i vizuelnih rješenja, koja poziva žene na redovne kontrole i upozorava na opsanost od ovog karcionoma. Istovremeno je sugrađankama podijeljen i propagandni materijal o prevenciji ovog oboljenja.

“Cilj ove kampanje je skrenuti pažnju javnosti na značaj redovnih ginekoloških pregleda i obavljanja PAPA testova, te značaja prevencije, obzirom da je ovaj karcinom 100 postotno izlječiv ako se otkrije u ranom stadiju”, ističe doktorica Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, naglašavajući da na području ZDK imamo program besplatnog obavljanja PAPA testa za sve žene od 20 do 65 godina.

“Na prostoru ZDK u 12 domova zdravlja prošle godine urađeno je 15.000 PAPA testova i iz godine u godine bilježimo porast tog broja, a ginekološkim pregledima sa uzimenjem uzorka za PAPA test najčešće se odizavaju mlađe žene, s tim da je još uvijek poražavajuća statistika da u BiH, koja kaže da u našoj zemlji svaki dan jedna žena oboli od karcinoma grlića maternice”, napominje doktorica Elma Kuduzović.

Redovne kontrole zlatni su standard u borbi protiv ovog oboljenja, kao i vakcinacija protiv HPV virusa, koji je uzročnik ovog karcionoma, ali nažalost u našoj državi još uvijek ne postoji proces vakcinacije ovom vakcinom, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane.(V.J.)