Nakon što su u požaru ostali bez krova nad glavom tročlana porodica Šuvalić živi u automobilu

Tročlana porodica Šuvalić ostala je bez krova nad glavom kada je krajem prošlog mjeseca izbio požar na baraci do njihove u naselju kolektivnog stanovanja Banlozi. Od tada spavaju u automobilu, kažu obraćali su se nadležnoj gradskoj službi za pomoć, do sada bez uspjeha.

Požar se desio 25. decembra kada je u potpunosti izgorjela susjedna baraka s dva člana porodice, dok je baraka u kojoj su Šuvalići stanovali posljednjih 15 godina uništena.

„Bio sam u Mostaru, radio, kad su mi javili komšije“, priča nam Sejo Šuvalić, otac porodice.

Sejo je odmah sutradan zatražio pomoć u nadležnoj gradskoj službi. Ostali su bez svega što su imali, osim automobila, starog pasata karavana koji im je sada novi dom.

„Nemamo više ništa. Vidite li vi da u našoj baraci nema više ništa za iskoristiti. Namještaj, uređaji, odjeća, sve je poplavljeno ili izgorjelo“, ističe Sejina supruga, Hanka Šuvalić.

Baraka do njihove je u potpunosti izgorjela. Tu je stanovao Hankin brat – osoba sa invalidtetom i njegov sin. Ni Sejo, inače demobilisani borac Armije R BiH, ni Hanka nisu najboljeg zdravlja. S njima živi 30-godišnja kćerka. S današnjim danom već 22 dana spavaju u automobilu.

Kažu, zahtjev za stanom u zgradi kolektivnog stanovanja u Radakovu su na vrijeme podnijeli, ali stan nisu još dobili. Sada su očajni, treba im krov nad glavom.

„Molim sve ljude da nam pomognu, sav narod, ljude dobre volje, da nam pomognu. Ne možemo više spavati u autu i tokom dana sjediti kod komšija. Mi smo ovdje u kampu Banlozi najmirniji, sve smo režije uredno plaćali i vidite šta nam se desilo. Ne možemo više ovako“, izričita je Hanka.

Obratili smo se resornoj Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti u vezi sa ovim slučajem. Prema evidencijama Službe porodica Šuvalić nalazi se na verifikovanoj listi utvrđenoj u sklopu projekta CEB II, zatvaranje kolektivnih smještaja, za smještaj u zgradi koja će biti izgrađena u naselju Klopče. Do izgradnje navedene zgrade, Služba nema mogućnost obezbijediti  alternativni smještaj, glasi odgovor.

A.H.