Diplomirana ekonomistica tokom pandemije dva puta ostala bez posla, pokrenula vlastiti biznis i dobro joj ide

Mnogo je ljudi koji su zbog pandemije korona virusa ostali bez posla. Među njima je i Zeničanka s maglajskom adresom Maja Lepić, diplomirana ekonomistica.

Njena priča može poslužiti za primjer kako se voljom i radom, uz određene druge vještine posao može naći i u drugoj sferi – u ovom slučaju privatnog poduzetništva, koje će finansijski podržati i lokalna vlast.

Maja je zapravo dva puta ostala bez posla, na samom početku pandemije prvi put i pošto je svoj posao ekonomistice radila u izvozničkoj firmi – i drugi put kada je Njemačka bila u lokdaunu. Igrom slučaja je naišla na trgovinu repromaterijala za hobi, a pošto je ranije još kao studentica završila kurs dekupaža sinula je ideja.

„Uz to je Agencija ZEDA iz Zenice, primjetila moj rad, Adna Dedić je objavila motivacijsko pismo i inspirativnu priči o meni na njihovoj stranici i to mi je bio vjetar u leđa. Počela sam dobijati mnogo narudžbi i onda sam ja radila na edukaciji i na tehnici rada s epoxy smolom. To je bio pun pogodak, jedna od prvih u Maglaju sam počela raditi s tim materijalom koji „trpi“ vruće, kao što je džezva kafe na tacni“, priča nam Maja.

Tacne za kafu sa fotografijom Starog grada Maglaj i višestoljetne džamije Kuršumlija postale su Majin svojevrsni brend. Radi ona i druge stvarčiće za kuću i kaže odlično joj ide. Mnogo posla ima i sada već zarađuje plaću kakvu je imala prije pandemije, no da sve ne dolazi samo od sebe pokazuje još jedan njen gest. Nije dvojila prijaviti se za podsticaj od Općine.

„U Općini Maglaj je objavljen javni poziv pod nazivom „Starter 2021.“ i to je pomoć malim biznisima da započnu svoj rad. Prijavila sam se i shvatila uskoro da mi je i to bio vjetar u leđa. Uslov je bio da se napiše dobar biznis-plan, a pošto sam se ja školovala za to, na Ekonomskom fakultetu u Zenici, smjer menadžer, to mi nije bio problem. Na kraju, na rang listi budem na nekom četvrtom, petom mjestu…“, ističe Lepić.

Dobije, potom, finansijska sredstva registrira firmu i vrlo brzo zaboravi na strah od budućnosti koji se javljao dva puta u posljednjih dvije godine, odnosno svaki put kada je dobijala otkaz. Čak su je kaže ponovno zvali u bivšu firmu, ali ona sada radi posao kojim je u potpunosti ispunjena. Ne razmišlja o odlasku vani, ne žali se da je uzalud studirala i savjetuje mlade.

„Savjetujem im da ulažu u sebe, u svoje obrazovanje, ali također i da se informišu. Nije ova država toliko loša, bude poticaja, treba ih iskoristiti i treba rizikovati i vjerovati u sebe. Također im savjetujem da ne trebaju dozvoliti šikaniranje i omalovažavanje na radnom mjestu, vrijede puno više i treba da iskoriste svoje i mogućnosti koje im sistem pruža“, riječi su ekonomistice Zeničanke Maje Lepić,  novopečene poduzetnice koju je posao odveo u Maglaj, a potom se u tom gradu i udala.

„Decoupage art by Maja L. „ naziv je Majine firme, ali i stranice na društvenoj mreži Facebook putem koje proda mnogobrojne svoje proizvode.(A.H.)