Protekla godina bila uspješna za karatiste “Internacionala”

Karate klub Internacional iz Zenice jedan je od najuspješnijih karate klubova na području Zeničko-dobojskog kantona. Trenutno broji 70 aktivnih članova. Među njima su prvaci BIH, učesnici balkanskih i evropskih prvenstava, i osvajači medalja sa međunarodnih turnira.

„Protekla godina je bila opterećena korona virusom. Ipak uspjeli smo čitavu godinu biti u trenažnom procesu. Nismo stajali. Zahvaljujući rukovodstvu kluba kao i Javnoj ustanovi Dom porodica u čijoj sali radimo uspjeli smo raditi čitavu godinu. Nastupili smo na svim turnirima u okviru Karate saveza Federacije i Karate saveza BIH, odnosno kantonalnog saveza. Učestvovali smo na 17 turnira, osvojili smo preko 250 medalja. Učestvovali smo i na federalnom i državnom prvenstvu u karateu. Kao klub dali smo reprezentativce koji su učestvovali na evropskom i balkanskom karate prvenstvu. Na državnom prvenstvu imali smo prvaka, dva viceprvaka i tri bronzane medalj“, je za Zenicainfo.ba Dževad Begić, predsjednik Karate kluba Internacional.

Uz šefa stručnog štaba Selvera Kelešturu koji je i sam takmičar u kategoriji veterana, među najuspješnijim takmičarima su Semina i Muharem Keleštura, Omar Tawakli, Anis Karić, Lejla Begić i drugi.

„Nadamo se u ovoj godini nećemo biti uskraćeni za izlaske vani. U prošloj godini smo od tri planirana učešća na međunarodnim turnirima otišli na samo jedan, a to je bilo u okviru reprezentacije ZDK na turnir u Podgorici. Ove godine u januaru planiramo odlazak u Hrvatsku na turniru u Samoboru. U februaru je u planu nastup u okviru reprezentacije kantona u Sloveniji, kao i u Mađarskoj. Nadamo se da ćemo u ovoj godini nastaviti tamo gdje smo stali u prošloj sa dobrim rezultatima“, optimista je Dževad Begić.

U klubu trenutno aktivno rade četiri mlada licencirana trenera, pod budnim okom šefa stručnog štaba Selvera Kelešture. Aktivne su dvije sekcije: Doboj Jug i Zenica. Škola karatea u Zenici radi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom od 18 do 22 sata u sali Dom porodica. Iz Karate kluba Internacional poručuju da su svi dobro došli. (M.P.)