Hackaton za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine

U sklopu tradicionalne Zimske akademije od 17. do 19. januara 2022. godine Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) uz podršku BH Telecoma i kompanije Mistral organizuje Smart Community Challenge Hackaton za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine.

„Ovogodišnji Hackaton će trajati tri dana a svi učesnici će imati priliku upoznati se sa BH TechLabom, najpopularnijom platformom u Bosni i Hercegovini za podršku ICT startup ideja kreiranom i podržanom od strane BH Telecoma koja je društveno odgovorna kompanija”, ističe Emina Vejsilović, PR i marketing menadžer Univerziteta SSST.

Pored edukativnog i takmičarskog dijela, ovaj događaj koji će se održati u zgradi Univerziteta (SSST), ima za cilj da spoji ambiciozne i mlade ljude u stimulativnom okruženju, pruži im priliku da zajedno rade i kreiraju pozitivne promjene za budućnost Bosne i Hercegovine i IT tržišta.

Mladi će ove godine imati priliku ponuditi svoje inovacije – digitalne solucije koje mogu biti veoma korisne za zajednicu. Srednjoškolci će biti podjeljeni u timove po pet članova, uz zadatak da prezentuju svoje prijedloge rješenja.

„Članovi žirija će na samom kraju takmičenja proglasiti naujspješnija i najbolja riješenja, pobjednici će biti nagrađeni stipendijama na Univerzitetu SSST a bit će i dodatni pokloni kao što su tableti i telefoni koje su obezbijedili naši partneri“, završava Vejsilović. (B.M.)