Agencija ZEDA: U vaučer programu osam preduzeća

FOTO: Zenicainfo.ba

U saradnji Zeničke razvojne agencije ZEDA, Grada Zenica i Ede – Agencije za razvoj preduzeća iz Banjaluke, 8 preduzeća iz Zenice je podržano u uvođenju inovacija.

Podrška je obezbijeđena kroz Mehanizam za podršku implementaciji strategija razvoja malih i srednjih preduzeća projekta „SBA u BiH“ koji je implementirala Eda – Agencija za razvoj preduzeća iz Banjaluke, a finansirala Švedska.

Ukupna vrijednost ovog programa je 100.000 maraka, a pojedinačna vrijednost se kretala od 6.000 do maksimalno 14.000 maraka, ukazao je u izjavi za RTV Zenica Mirza Sikirić, rukovoliuca Sektora za podršku u Agenciji ZEDA. To znači da se sufinansiranje usluga koje pružaju konsultanti malih i srednjih preduzeća (MSP) u okviru vaučer programa vrši u iznosu od 70 posto od bruto vrijednosti usluge.

Sikirić ističe da je osnovni cilj vaučer programa bio podržati inovacije kod malih i srednjih preduzeća u Zenici i to kroz tri segmenta, u proizvodima, u procesima i u marketingu.

Prioriteti vaučer programa se odnose na projekte i aktivnosti čijom realizacijom se ostvaruju ciljevi Strategije razvoja MSP Grada Zenice za period 2021 – 2027. godine, te dimenzija 8b – Inovacijska politika za MSP Okvirnog zakona o malom biznisu (Small Business Act) i Indeksa politika za mala i srednja preduzeća.(Š.B.)