Zenički pravoslavni vjernici obilježavaju Božić

Paljenjem badnjaka u dvorištu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici su pravoslavlni vjernici započeli božićno slavlje.

U duhu tradicije paljenje badnjaka započelo je s prvim mrakom dan uoči Božića na Badnji dan i u prisustvu mnogobrojnih hrišćana iz Zenice i njihove rodbine i prijatelja iz drugih gradova i država. Nakon služenja povečerja koje je predvodio protojerej Marko Maleš vjernici su s grančicama badnjaka zapalili ovo drvo okupljeni oko vatre simbolizirajući zagrijavanje ljubavlju i slogom. Uslijedio je potom vatromet na radost mnogobrojne djece i mladih koji su sa starijim članovima porodica došli u crkvu na tradicionalne svečane obrede kojim dočekuju naradosniji hrišćanski praznik – dan hristovog rođenja – Božić.

Prema riječima dvadesetogodišnje Nine to i jeste najradosniji praznik, kada se, kako kaže svi osjećaju lijepo, radosno i ponosno.

„Najviše volim kod Božića što smo svi zajedno i svi smo dobro raspoloženi, provodimo mnogo više vremena zajedno nego inače i to je uvijek vrijeme bez ikakvih stresova, vrijeme kada zaista vlada sloga i ljubav“, riječi su ove mlade Zeničanke.

Slično misli i desetogodišnja Anastazija koja je iz Sarajeva došla kod rodbine proslaviti Božić. Uz druženje sa najbližima, kaže da Božić voli i zbog poklona.

Uz sugrađane i sugrađanke drugih vjeroispovijesti paljenju badnjaka sinoć su prisusutvovali i pravoslavci i pravoslavke iz drugih dijelova BiH. Stanislava je u Zenicu iz Srpca stigla kod rodbine kako bi zajedno proslavili današnji praznik Božić.

„Kod Božića sam kao mlađa najviše voljela „pijukanje“ – to vam je bacanje bombona djeci nakon službe u crkvi, nisam sigurna da je u Zenici to običaj i svakako paljenje badnjaka“, kazala nam je Stanislava.

Nešto manje vjernika bilo je jutros u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici na svečanoj božićnoj liturgiji, a svaki dolazak u hram ovih dana iskoriste za paljenje svijeća u pomen svojih najbližih koji nisu više među živima. Nakon čestitanja tradicionalnom čestitkom „Hristos se rodi!“ i kraćeg druženja nakon jutrošnje liturgije sugrađani i sugrađanke pravoslavne vjeroispovijesti su božićno slavlje nastavili u svojim domovima u krugu rodbine, prijatelja i komšija pripadnika svih vjerskih zajednica. (A.H.)