Zeničani novu godinu uglavnom će dočekati u svojim domovima ili na otvorenom u centru grada

Zeničani i Zeničanke će Novu godinu večeras dočekati mahom u svojim domovima uz prazničnu trpezu i rodbinu i prijatelje.

Određeni broj ugostiteljskih objekata je također organizirao doček Nove godine, a među rijetkim smo gradovima u državi koji imaju muzički program i novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu. Ipak i na stotine sugrađana je već otputovalo na popularne novogodišnje destinacije u Tursku, Francusku, Mađarsku, Hrvatsku.

U putničkim agencijama ovih dana dosta posla. Kažu od sredine decembra imaju pojačan autobusni saobraćaj iz evropskih zemalja za Bosnu i Hercegovinu i isto tako očekuju u prvoj polovini januara. U decembru su radili i na rezervaciji inostranih paket aranžmana.

„Svake godine putnička agencija Babić Biss-tours organizira novogodišnja putovanja. Ove godine imali smo oko 200 putnika na destinacijama Turska, Mađarska i Hrvatska“, kaže Edin Omeragić, uposlenik agencije.

Cijene su u ovoj kao i u drugim putničkim agencijama čini se nikad niže. Za nešto više od 200 maraka imaju paket aranžman od četiri dana autobusom za Istanbul. Duplo više košta aranžman avionom, ali za one dubljeg džepa i dosta slobodnih dana uoči Nove godine sasvim prihvatljivo. I uzbudljivo dakako, posebno nakon skoro pune dvije godine pandemije.

„U godinama prije pandemije korona virusa imali smo mnogo više putnika na novogodišnjim destinacijama, a prošle godine mnogo manje nego ove“, ističe Omeragić.

A uzbudljivo će biti i u centru Zenice večeras od 20 sati kada počinje doček nove godine u organizaciji Gradske uprave Zenica. Nakon fenomenalne noći za Željkom Samardžićem zenička publika će i u novogodišnjoj noći, sigurni smo, na trg izaći u  velikom broju. Zvijezde večeri su Mahir Mulalić i Isak Šabanović.

Gužve u prodavnicama ovih dana dokaz su da na prazničnim trpezama neće ništa faliti.

Prema riječima Radenka Šerbića radnika Ekor-komerca ovih dana prodaju se znatno više alkoholna i bezalkoholna pića, suhomesnati proizvodi, slatkiši, ali i druge namirnice.

Bilo da smo večeras na trgu, kod svoje kuće ili u Istanbulu važno je da smo s dragim ljudima i uz najbolje želje. Prenosimo novogodišnju želju sugrađanke Nasire Šarić: „Prije svega da se volimo, da se grlimo i ljubimo, da imamo slogu, da živimo kao nekada jedni s drugima da slavimo sve praznike, da jedemo kolače, da pijemo kafe iz stubišta u stubište, da se slažemo. Sve ostalo, ko pravi ove nesuglasice i ko je protiv tog zajedništva neka ide odavdje.“

(A.H.)