Policija poziva na odgovorno ponašanje tokom praznika

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je u Zenici započela društveno odgovornu kampanju pod sloganom „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“.

Početak kampanje ozvaničen je centralnim događajem u Centru na Kamberovića polju, gdje je bio aktivan štand sa promotivnim materijalom, koji su policijski službenici dijelili građanima, upoznajući ih o opasnostima pucanja u vazduh iz vatrenog oružja, koje nenamjerno može prouzrokovati smrt druge osobe ili izazvati teške fizičke povrede, kao i psihičke traume.

Ove aktivnosti biće realizovane i u narednim danima, jer će se kampanja provoditi u svim gradovima na prostoru ZDK, a njen cilj je da se podigne svijest javnosti o opasnosti korištenja vatrenog oružja tokom nekog slavlja i prazničnog perioda, ali i da se promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem.

Kampanja „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ realizuje se uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u našoj zemlji u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini”.(V.J.)