Priča o Nejli Kalabušić, studentici i magistri sa svim desetkama koja nema priliku za posao

Prije godinu dana radili smo priču o mladoj i vrlo uspješnoj studentici Nejli Kalabušić. Ona je tada nagrađena nagradom dekana jer je imala prosjek ocjena 10 na četvrtoj godini studija.

Provjerili smo gdje je Nejla godinu dana poslije. U međuvremenu je upisala dva magistarska studija na Univezitetu u Zenici i Univerzitetu u Sarajevu, gdje je nekako po navici proglašena za najbolju studenticu oba magistarska studija.
„U ovom momentu zadovoljna sam svim postignutim rezultatima i nadam se da će taj uspjeh biti prepoznat u mojoj zajednici”, kaže Nejla.
Tokom svog školovanja Nejla je dobila mnogo priznanja. Za posljednje, Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu kaže da joj je najznačajnije.

„Među 4868 diplomanata i magistranata proglašena sam najboljom studenticom prvog i drugog ciklusa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i na taj način ujedno proglašena među pet najboljih magistara kompletnog Univerziteta. Poslije toga tu su neizostavne povelje dekana Filozofskog fakulteta u Zenici za najbolji prosjek ocjena na magistarskom studiju, te na četvrtoj godini studija tokom prvog ciklusa. Naglasila bih i činjenicu da sam studirala i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tokom šestog semestra prvog ciklusa i tu sam sve predmete položila ocjenom 10,0”, ističe ova mlada studentica.
U ovom trenuku piše drugu magistarsku tezu na odsjeku za BHS jezik i kako Nejla kaže priželjkuje dvostruku titulu magistrice. Sve ovo što smo do sada napisali zvuči impresivno, ali…. na žalost u našoj zemlji uvijek postoji ono ali, pa je to slučaj i kada je Nejla u pitanju. Sve ovo nije bilo dovoljno ili nije prepoznato da Nejla dobije stalni radni angažman. Do sada je radila isključivo povremene i privremene poslove.
„Posmatrala sam onako kompletnu atmosferu na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, naročito na Pravnom fakultetu u Zenici gdje su najbolji studenti često nagrađeni radnim angažmanom na poziciji asistenata i viših asistenata na svojim katedrama, međutim, ja na svojim fakultetima nisam prepoznata kao mlada osoba vrijedna radnog angažmana ni pozicije asistentice ni na jednom odsjeku ni na fakultetu u Zenici ni u Sarajevu”, zaključila je Nejla.
Iako za sve svoje 10-ke i nagrade, na konursima za posao dobija po jedan i pol bod, iako ne može dobiti priliku za stalni posao, Nejla vjeruje da vrijeme najboljih tek dolazi i da će akademska zajednica poštovati načela pravednosti, meritokratije, sabrati sve te uspjehe i medalje i na kraju vrednovati ih shodno svim postignućima. U svjetlu sve masovnijeg odlaska građana Bosne i Hercegovine trbuhom za kruhom Nejla kaže da ne pomišlja na takav scenario jer vjeruje da će bolje vrijeme doći i da će se prilike davati najboljima, a ne prosječnima, te vjeruje da će imati priliku svoju budućnost graditi u granicama Bosne i Hercegovine.(N.G.)