Ars Centar priprema baletnu predstavu “Krcko Oraščić”

Baletna predstava Krcko Oraščić koju Ars Centar realizuje sa Bosanskim narodnim pozorištem, Hrvatskim kulturnim društvom „Napredak“ i Katoličkim školskim centrom „Sveti Pavao“ biće izvedene 27. decembra i to u dva termina, od 17 i 20 sati.

Ovo je bajka o djevojčici koja za novogodišnje blagdane dobija na poklon drvenog lutka koji će je odvesti u svijet čarolije i mašte. Ovo je najizvođenija baletna predstava u svijetu koju cijele familije s radošću i uzbuđenjem iščekuju svake godine.

„Ideja da se radi Krcko Oraščić koji je trenutno zaista najpopularniji ove godine došla je od našeg nastavnika Kevina s kojim mi ovu godinu imamo saradnju, odnosno krenuli smo u zajednički rad u koreografskom i edukativnom smislu od septembra mjeseca“, kaže Samira Spahić – Rustempašić, direktorica Ars Centra.
Bosansko narodno pozorište je od 2013. godine partner projekta Ars Centra.
„To je jedan organski spoj. Pozorište i pozorišna scena jesu mjesto gdje trebaju da se dešavaju i baletne predstave i zbog toga smo i ovaj put rado prihvatili da budemo partneri u ovom projektu“, ističe Miroljub Mijatović, direktor zeničkog pozorišta.
„Ja mislim da ova baletna predstava jeste domet ovoga grada gdje trebamo stremiti, gdje trebamo što više postavljati sebi ciljeve u ovom vremenu koje je izazovno za sve nas, a posebno za kulturu i sve ostale aktivnosti koje nisu tržišne. Na ovaj način ulažemo u našu mladost koja je naša budućnost i da na ovaj način ponudimo ljudima nešto lijepo što će ih u ove Božićne i novogodišnje dane ugrijati oko srca“, poručio je Vlatko Rosić, direktor KŠC Sveti Pavao.
Za mlade djevojke Ars Centra rad na ovom projektu bio je veliki izazov.
„Bilo je jako teško, ali u isto vrijeme i jako zanimljivo raditi tako veliki projekat u tako kratkom vremenu. Vjerujem da će ispasti dobro jer znam da nas je novi nastavnik naučio puno novih stvari i oslobodio nas je strahova, jer većina nas nije znala da se opusti dok plešemo“, kazala je Džena Sačak.
„S obzirom kako smo kratko vrijeme imali da sve to uvježbamo, mislim da će predstava dobro ispati“, kazala je Tamara Stijović.
„Ja mislim da smo svi napredovali uz novog nastavnika, da smo svi naučili nešto novo što ranije nismo znali“, dodaje Nejla Šehić.
„Uz novog nastavnika smo se oslobodile, posebno straha od plesanja, pokazale smo šta znamo, naučile smo nove tehnike i mislim da će sve ovo na kraju dobro ispasti“, kazao je Nermina Ahmetspahić.

Cijela ideja da se radi ova predstava potekla je od profesora plesnih umjetnosti Kevina Dircksona iz Čikaga. On kaže da su svi učesnici predstave uzbuđeni zbog rada na ovom projektu. Svoje uzbuđenje kako kaže uspio je prenijeti na glumce i plesače pa su i oni sa određenim žarom radili na ovoj predstavi.
Predstava Krcko Oraščić biće izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu, 27-og ovog mjeseca u 17 i 20 sati. Medijski pokrovitelj ovog događaja je Radio-televizija Zenica.