Penzioneri ogorčeni: Ne treba nam sadaka, odričemo se tih 50KM da sa njima pomognemo Vladu i njene premijere

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji BiH.

Ovom uredbom predloženom od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike uređuje se isplata novčanog iznosa penzije za decembar 2021. godine korisnicima penzija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine. Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije.

„Pa ova odluka sa sjednice Vlade Federacije BiH koja je održana danas da se penzionerima u Federaciji BiH dodjeljuje jednokratna pomoć u visini od 50 KM ne da je izazvala razočarenje kod nas u rukovodstvu udruženja, nego ogorčenje“ kazao je Mustafa Trakić, predsjednik Upravnog odbora saveza udruženja penzionera ZE-DO kantona.

Kako navodi naš sagovornik, penzionerima ne treba sadaka, nego ono što su stekli radom i ono što im je zakonom zagarantovano, te da se svako povećanje do sada omogućavalo upravo iz džepa penzionera odnosno zavoda PIO/MIO.

„Mi ne možemo odbiti tu pomoć u ime penzionera, nego molimo penzionere da se odreknu te sadake, tih 50 KM, pa da time pomognemo Vladu Federacije. Neka ih oni podijele svojim premijerima. Svakako idu novogodišnji blagdani, neka ljudi mogu dočekati i proslaviti Novu godinu. Za nas nemojte brinuti ovako“ ističe Trakić.

Novčani iznos od 50 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe, a isplatit će se petog januara 2022. godine u skladu sa odredbama Zakona i penzijskom i invalidskom osiguranju. Za provedbu ove uredbe zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.(A.K.)