Takmičarska skijaška sezona u BiH počinje 25. decembra, zenički skijaši spremni

Ovogodišnja skijaška sezona u BIH biće zvanično otvorena 25. decembra na Ravnoj planini trkama u slalomu i veleslalomu za najmlađe uzraste. Na ovom takmičenju nastupiće i ekipa Ski kluba Zenica 2010.

Među mladim skijaškim nadama izdvaja se Dajra Duraković, koja ove godine prelazi u kategoriju U14. Sa trenerom Mariom Mileusnićem otputovala je danas u Italiju gdje će nastaviti pripreme. Ovo je njezin šesti boravak na glečerima u Austriji i Italiji od maja ove godine, gdje je provela 53 dana na skijanju.

„Sezona u BIH se otvara na Ravnoj planini. Dajra nakon povratka iz Italije ima trke u Italiji i Austriji. Biće na svim najjačim dječijim trkama i tu se nadamo odličnim rezultatima. Ostali će nastupiti po kalendaru Ski saveza BIH, to su  Jahorina, Bjelašnica,Vlašić. Nastupaćemo sa ekipom od najmanje 10-tak djece u mlađim kategorijama. Vjerujem da možemo ponoviti rezultate iz prošle sezone ako ne postići i bolje. U skijanju je teško napraviti rezultat bez kvalitetnog trenažnog procesa. Svaki odlazak na trenige je skup. Zahvaljujući roditeljima, sponzorima i klubu i uz pomoć prijatelja, kao što je Ski klub „Žuti mačak“ iz Zagreba, uspjevamo organizovati dobre pripreme na glečerima u Austriji i Italiji“, izjavio je za Zenicainfo.ba Jure Miljak, predsjednik Ski klub Zenica 2010.

Nakon novogodišnjih praznika početkom januara Dajra ponovo odlazi u Italiju. Prve inostrane trke na programu su 10. januara na Cupu Sljeme, zatim slijedi Austrija. Planirano je učešće na trci Topolino i Pinokio u Italiji i Škofja Loka u Sloveniji.

„Mnogo treniram. Kada sam u Zenici imam i kondicione pripreme. Imam obaveza u školi, pohađam i muzičku školu. Navikla sam na to, jer što više obaveza to mi je postalo normalno. Prije sam bila U12 sada sam U14 kategorija. Na slalomu više nisu male kapije već one malo veće. Od trka u BIH izdvojila bih trku Born2ski na Bjelašnici gdje nastupaju i nešto starije kategorije, a dolaze i moje kolegice iz Slovenije i Hrvatske. Nastupiću i na Sljemenu. Najdraža staza mi je na Bjelašnici a između slaloma i veleslaloma izabrala bih veleslalom“, izjavila je mlada i talentirana zenička skijašica Dajra Duraković, članica SKI kluba Zenica 2010.

Osim Dajre Duraković koja će nastupati i na međunarodnim trkama u regionu, za Ski klub Zenica 2010 nastupaće još: Alen Bičakčić, Tajra Šahbazović, Iman i Faris Fazlihodžić, Luka Dodik. Dva nova člana su Tarik i Orhan Pašalić, bivši članovi Ski kluba Karaula iz Travnika.(M.P.)