Objavljena lista država sa najmoćnijim pasošima, kako je BiH rangirana

Henley&Partners, najpoznatija svjetska konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, rangirala je svjetske pasoše na godišnjoj osnovi prema slobodi putovanja koju im dozvoljavaju.

Prema podacima ove konsultantske kuće najviše su rangirani pasoši koji omogućavaju vlasniku da uđe u najveći broj zemalja bez dobijanja vize prije dolaska.

Ove godine, pasoš Bosne i Hercegovine nalazi se na 54. mjestu. Sa bh. putnim ispravama, građani naše zemlje mogu bez vize ući u 97 država, u 41 državi nam se traži viza po dolasku, a 101 zemlja zahtjeva vizu prije ulaska.

Poređenja radi, pasoš susjedne Hrvatske, koja je članica EU, nalazi se na 18. mjestu, a Srbije, koja nije članica EU nalazi se na 39. mjestu.

Općenito, bez uzimanja u obzir privremenih ograničenja, ljudi iz Japana i Singapura mogu putovati u 192 zemlje, što ovaj pasoš stavlja na vrh liste. Zadnji na listi je pasoš Afganistana.

Dalje niz prvih 10, rang lista ostaje gotovo nepromijenjen: nosioci pasoša Njemačke/Južne Koreje mogu putovati bez viza u 190 zemalja, dok su Finska, Italija, Luksemburg i Španija fiksirane na trećoj poziciji sa rezultatom 189. Litvanija, pored Poljske i Slovačke su desete, sa 182 zemlje sa slobodnim ulazom.

Uz Afganistan, na dnu liste nalaze se pasoši Iraka, Sirije Pakistana, Jemena i Somalije.

Klix.ba