U Zenici počeo 3. međunarodni sajam dragog, poludragog kamenja i kristala

Zenica je ovog vikenda domaćin Trećeg međunarodnog sajma dragog, poludragog kamenja i kristala.

Sajam se održava u tržnom centru Džananović. Organizatori sajma su Amel Beganović, Muamer Islamović i Vernes Islamović. Dvodnevni sajam dragog, poludragog kamenja i kristala okupio je dvadeset osam izlagača iz naše zemlje, kao i iz Hrvatske i Slovenije. Namjera organizatora je promocija prirodnog blaga u regionu, ali i zdravstvene blagodeti i ljekovita svojstva, koja kristali imaju.

„Sajam je regionalnog karaktera. Tu je 28 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i BIH. Među izlagačima je i nekoliko osoba koje prave nakit od poludragog kamena. Interesanto je da je odziv građana veliki. Sajam će trajati dva dana a neki izlagači će osim izložbenog dijela i prodavati svoje radove. Nadam se da ćemo uspjeti da zadržimo drugu sedmicu u decembru i da će sajam postati tradicionalan“, izjavio je za Zenicainfo.ba Amel Beganović, jedan od organizatora sajma.

Suorganizator je udruženje Val, koje je uz saradnju nevaldine organizacije Lotos predstavilo inkluziju, gdje su osobe sa downovim sindromom upoznate sa svijetom minerala i dragog kamena

“Jako nam je drago da podržimo ovu priču budući da se radi o regionalnom sajmu. Smatramo da je ovo jako pozitivna reakcija na jačanje privrede. Pomogli smo da saradnjom sa udruženjem Lotos uradimo malu inkluziju gdje ćemo pomoći djeci sa posebnim potrebama sa određenim donacijama, koje će posjetioci moći kupiti i pomoći udruženju Lotos”, izjavila je Ana Dominik Rodić, predstavnica udruženja Val iz Sarajeva.(M.P.)