Zvaničnici WHO-a smatraju da omikron nije opasniji u odnosu na druge sojeve

Naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Sjedinjenih Američkih Država kazali su kako se čini da omikron soj nije opasniji u odnosu na druge sojeve koronavirusa.

Iako se poprilično brzo prenosi, malo je vjerovatno da će omikron uspjeti u potpunosti izbjeći zaštitu koju pružaju vakcine, prenosi AFP.

“Preliminarni podaci ne ukazuju na to da je omikron naročito opasan”, rekao je Mike Ryan, šef odjela za krizne situacije Svjetske zdravstvene organizacije i dodao kako je potrebno više istraživanja.

Dodao je kako imamo efikasne vakcine koje su se do sada pokazale uspješno u borbi protiv svih sojeva (u smislu teških bolesti i smrtnih slučajeva) i da nema razloga da se isto ne dogodi i kada je riječ o omikron soju.

Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za medicinska pitanja, ponovio je stav Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno naveo kako je omikron soj dosta blaži.

“Omikron vrlo vjerovatno nije više prenosiv od delta soja. Gotovo je sigurno da ne može uzrokovati teške oblike bolesti”, kazao je za AFP.

Klix.ba