Zenička inicijativa KF: Očekujemo uvažavanje žalbe

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon jučerašnjeg ročišta na Kantonalnom sudu u Zenici i određivanja jednomjesečnog pritvora za Gradonačelnika Fuada Kasumovića i bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Zenicatransa Vahdeta Drinu, oglasili su se iz Zeničke inicijative – Kasumović Fuad.

Prije svega u ime Zeničke inicijative istaći ću kako smatramo da je prije svega sraman proces kojim je vođena cijela akcija, počev od akcije, zatim preko postupanja prema svim optuženim i na kraju konačne odluke za zadržavanje, osnosno mjere zabrane. Smatramo i da je odluka sudije donesena ishitreno, jer kako kaže postupajuća tužiteljica da nije imala vremena da ispta 11 svjedoka, tako ni sudija nije imao vremena da pregleda obimni materijal. Mi smo legalisti, vjerujemo u sudstvo i vjerujemo da će se uvažiti žalba koju će advokatski tim gospodina Fuada Kasumovića i ostalih danas uložiti i nadamo se da će već u ponedjeljak svi biti pušteni na slobodu i da će biti ukinute mjere zabrane koje su sinoć izrečene“, kazao je tokom press konferencije Kenan Uzunović, predsjednik kluba vijećnika Zeničke inicijative u Gradskom vijeću.

Na pitanje kako će dalje funkcionisati Gradska uprava Uzunović je kazao da gradonačelnik neće moći obavljati svoju funkciju sve dok je u pritvoru, a prema Statutu grada vijeće nema pravo da dosnosi odluke u njegovo ime niti da imenuje bilo koga drugog, tako da je ovim činom cijeli grad blokiran što je i bio konačni cilj cijelog procesa, zaključio je Uzunović. (N. Glibo)