6.9 C
Zenica
Srijeda, 24 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Vlada FBiH predložila da minimalna plaća iznosi 550 KM, sindikalci tražili 609...

Vlada FBiH predložila da minimalna plaća iznosi 550 KM, sindikalci tražili 609 KM

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije u Sarajevu predstavnici Vlade Federacije su iznijeli svoj prijedlog o povećanju minimalne plaće u FBiH, tačnije uredbu.

Prema riječima Mevludina Bektića koji predstavlja veći broj granskih sindikata u FBiH, a koji je prisustvovao današnjem sastanku, Vlada FBiH je predložila da minimalna plaća od naredne godine iznosi 550 KM.

Minimalna plaća sada iznosi 406 KM.

“Mi smo tražili da minimalna plaća bude 609 KM, a što je poslodavcima neprihvatljivo. Uglavnom, na današnjem sastanku se razgovaralo o uvećanju minimalne plaće i ostalo je da Vlada FBiH do Nove godine donese uredbu o minimalnoj plaći, kako bi ona stupila na snagu 01. januara 2022. godine. Mi ćemo Federalnoj vladi svoj prijedlog dostaviti u pisanoj formi. Poslodavcima je prema onome što smo čuli na današnjem sastanaku prihvatljiv Vladin prijedlog od 550 KM, kako bi plaća radnika u bruto iznosu bila nekih 840 KM. Sve ostalo im je neprihvatljivo”, rekao nam je Bektić.

Podsjećanja radi, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zalaže se da minimalna plaća u FBiH bude 1.000 KM. Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM je upućen u parlamentarnu proceduru.

Hide picture