GO SDP BiH Zenica: Nema države niti njenih institucija bez nezavisnog pravosuđa

Tendenciozna privođenja i presude jasno ukazuju da je dio kantonalnog tužilaštva i sudstva pod direktnim uticajem politike. Ovakvi postupci tužilaštva i pravosuđa služe samo kao argument više za sve koji negiraju institucije Bosne i Hercegovine te priželjkuju njen raspad, navodi se u saopštenju GO SDP BiH Zenica, i dodaje.

“Veliki broj afera vezanih za korupciju, nepotizam, namještanje preplaćenih tendera i drugih sumnjivih radnji u poslovima sa državom, kad institucije ukažu na kriminal, kao recimo u tri negativna revizorska izvještaja objavljena ove godine za institucije ZDK iz Tužilaštva nema nikakve reakcije već dugi niz godina.

Kako je moguće da u zemlji u kojoj cvjeta korupcija a već dvadeset i više godina nema nikakvog napretka u slučajevima procesuiranja korupcije u našem kantonu i u gradu?

Evropska unija je uložila 199 miliona u pravosuđe BiH, budžeti sudova i tužilaštva se konstantno povećavaju a optužnica za korupciju nema. Povjerenje građana u rad tužilaštva i sudova je na najnižem nivou.

Jedan od osnovnih principa Socijaldemokratska partije je jednakost za sve građane, jednakost pred Tužilaštvom, jednakost pred kompletnim pravosuđem! Činjenica da Tužilaštvo u ZDK selektivno primjenjuje pravdu, jer kako drugačije objasniti da su pojedinci bliski vladajućim strukturama unazad dvadeset pet godina, pa i u slučaju „Zenicatrans“ Zenica izuzeti iz istrage.

Očekujemo od TužilaštvaZDK da preispita sve ostale elemente odgovornost bivših manadžmeta i Gradske uprave do 2016. godine, a što je SDP jasno naveo u krivičnoj prijavi u slučaj „Zenicatrans„.

Da li predstave za javnost tipa hapšenja i pretresa u noćnim satima, uz prisustvo optuženih a koji su dostupni i koji se redovno odazovu poziv tužilaštva, MUP-a policijskih agencija, zaista potrebne kao borba protiv kriminala i moraju biti dio krivičnog postupka ili služe kao poruka svima koji se suprostave vladajućim, šta ih čeka.

Primjer iz prošlosti i osobađanje optuženih nakon predstava pokazuju svu političku pozadinu u radu pravosuđa”.

PRESS SLUŽBA                                                                                                                                         GO SDP BiH ZENICA