Predstavljen program obilježavanja 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

U organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida i ostalih boračkih organizacija ZDK, te kantonalne Vlade počelo je obilježavanje 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH, a o aktivnostima ovogodišnjeg programa novinari i javnost upoznati su na današnjoj pres konferenciji.

Obilježavanje godišnjice formiranja Trećeg korpusa počelo je u petak, 26. novembra, kada je delegacija boračkih organizacija posjetila spomen obilježje heroja Tufe Buze u Visokom, kao i pripadnike boračke populacije u pomenutom gradu, a u svim džamijama zeničkog i sarajevskog muftiluka proučen je tevhid u znak sjećanja na sve šehide, poginule borce, umrle ratne vojne invalide i umrle pripadnika 3. Korpusa Armije Republike BiH.

Za danas je planirana posjeta i polaganje cvijeća na mezare prvog predsjednika Republike BiH, Alije Izetbegovića i komandanta Armije Republike BiH, Rasima Delića, dok je za sutra, uz prigodan program, predviđeno polaganje cvijeća na centralna spomen obilježja u svim gradovima i općinama ZDK, a u Zenici će to biti učinjeno na spomen obilježju Kameni spavač, sa početkom u 10 sati.

„Centralna svečanost obilježavanja godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH ove godine održaće se u srijedu, 01. decembra u Visokom, gdje će uz niz aktivnosti, kako je planirano, centralni program biti održan u 11 sati u visočkom Kulturnom centru“, navodi Jusuf Rakman, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK.

O formiranju i najvećim doprinosima Trećeg korpusa Armije Republike BiH na današnjoj pres konferenciji govorio je Faik Uzunović, major ArmijeRepublike BiH, i zenički univerzitetski profesor.  (V.J.)