Rudari ogrnuti ćebadima i okupljeni oko vatre dočekali jutro ispred Vlade FBiH

Foto: Klix.ba

Rudari su dočekali jutro na otvorenom ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja.

Na ponoćnom sastanku u Vladi sinoć je formiran pregovarački tim, međutim rudari su odbili ući na razgovore jer traže da se udovolji njihovim zahtjevima bez ikakvog dijaloga.

Oni su se jučer ujutru u 11 sati okupili u ulici Hamdije Čemerlića, a veći dio njih je tu ostao i jutros.

Rudari su se grupisali oko nekoliko vatri koje su tokom jučerašnjeg dana ovdje zapalili, od kojih su mnoge već dogorjele. Ogrnuti su ćebadima koje su im u velikoj mjeri sinoć donosili i građani.

Da ne planiraju otići iz ove ulice dok se ne pronađe rješenje za njih, govori i to da su neki već otišli po doručak dok drugi piju prvu jutarnju kafu i čaj.

Na ulici se mogu vidjeti jastuci i posteljina koji su im služili tokom noći da pokušaju “prevariti san” pod vedrim nebom i na niskoj temperaturi.

Tokom jučerašnjeg dana je bilo burno ispred Vlade FBiH. Pokušao im se obratiti ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, međutim rudarima je zasmetalo što je izašao s velikim brojem specijalaca. Izviždali su ga zbog čega se on ubrzo povukao u zgradu. U jednom periodu je na skupu bilo poprilično veselo, igrali su kolo i pjevali, međutim kako je dan odmicao, postajalo je sve hladnije, no oni nisu odustali od protesta.

Navečer su im građani donosili tople napitke i kafu, a jutros planiraju dočekati ministre kada krenu na posao.

Ono što rudari traže je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Klix.ba