„Kreativna bašta“ renovirala binu u dvorištu bivšeg Doma armije

Protekli mjesec u Kreativnoj bašti, prostoru za edukaciju i druženje mladih, obilježen je renoviranjem scene/bine koja je dugo godina bila van upotrebe zbog zapuštenog izgleda i nedostatka kulturnih dešavanja.

Kroz proces renoviranja bina je okrečena, popravljene su oronule stepenice i mušepke, postavljene su nove pločice na pod bine. Cijeli je proces završen čišćenjem prostora oko bine uz pomoć volontera Kreativne bašte, kako bi bina bila u potpunosti spremna za upotrebu.Za renoviranje prostora bine bila je zadužena firma Lanis d.o.o. kojoj su mladi izuzetno zahvalni na odlično odrađenom poslu.

Proces vraćanja starog sjaja bini koja se nalazi na platou bivšeg Doma armije, gdje je smještena Kreativna bašta, realizovan je uz potpunu finansijsku podršku Gradske uprave Zenica kroz projekat neformalne grupe mladih koji nosi naziv “Kreativna bašta”. Donacija Gradske uprave simbol je doprinosa zajednice pozitivnim promjenama koje mladi kreiraju.

Kreativna bašta projekat je neformalne grupe mladih koji radi na pružanju prilika mladima kroz osposobljavnje prostora za aktivnosti za mlade, koji bi im bio dostupan za edukativne radionice, neformalna druženja i organizovanje raznih kulturnih i umjetničkih manifestacija. Sama otvorena zona za mlade nastala je kroz aktivnosti projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji implementira Međunarodna organizacija za migracije, a finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Mladi su izuzetno zahvalni na dobroj saradnji Gradskoj upravi i BZK “Preporod”, koji su svojim doprinosom ovom projektu pokazali kako razumiju potrebe mladih i podržavaju razvoj i edukaciju novih generacija.Bina je već u nedjelju stavljena u funkciju i korištena za jednu od projektnih aktivnosti.