Različiti stavovi oko rušenja stare džamije u Šerićima

Rušenje objekta stare džamije u zeničkom džematu Šerići izazvalo je nezadovoljstvo dijela lokalnog stanovništva, koji ukazuju da o početku ove aktivnosti nisu ni na koji način obaviješteni.

Mještanin Šerića, Semir Husejnović ističe da je juče bila nedjelja, pojavile su se mašine, počele su da skrnave mezarje i to je trebalo uraditi na potpuno drugačiji način, sa najavom i u dogovoru sa mještanima i sa džematskim odborom.

Husejnović podsjeća da je 2003. godine podnijeta inicijativa da se stara džamija obnovi, ali godinu dana kasnije izdato je rješenje kojim se nalaže rušenje objekta o trošku Islamske zajednice.

Od tada su bile aktivne mnoge inicijative mještana, džematskog odbora, grupe građana, da se taj objekta obnovi i sačuva, no bez pozitivnog odgovora iz Islamske zajednice.

Povodom reakcija oko rušenja stare džamije u Šerićima, saopćenjem za javnost oglasili su se iz Medžlisa islamske zajednice Zenica podsjetivši da izgradnjom i stavljanjem u funkciju nove džamije u džematu Šerići 2003. godine, prestala je potreba za starom džamijom, te je Izvršni odbor 2004. godine donio odluku a shodno svojim nadležnostima, o uklanjanju stare džamije u kojoj su prestale da se obavljaju sve vjerske aktivnosti od 2003. god., zbog dotrajalosti objekta i vidnog samourušavanja džamije.

Obzirom da stara džamija nije odmah uklonjena kako je Odlukom Izvršnog odbora trebala biti, vremenom se još više urušila i predstavljala opasnost za ljude,  a posebno 2014. g. kada su poplave dodatno  je  učinile alarmantnom jer je ista, zbog zone klizišta u kom se nalazila, predstavljala opasnost za prolaznike i ostale objekte koji su se u blizini nalazili.

Zbog svih navedenih razloga pristupilo se uklanjanju stare džamije kako bi se spriječile opasne i nesagledive posljedice koje su mogle nastati urušavanjem stare džamije.

Na mjestu stare džemije, a uz saglasnost džematskog odbora džemata Šerići, biti će napravljena replika stare džamije i spomen obilježje za šehide džemata Šerići.

Medžlis Zenica u potpunosti odbacuje medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije, navodi se u saopćenju.

Istorija stare džamije u Šerićima govori da su oko 1888. godine dolazili austrijski geometri i prvi put obilježavali i pravili karte za ovaj kraj. Prva džamija napravljena je krajem XIX stoljeća, bila je mala i sva od drveta. Proširivala se i popravljala 1912. godine, kada je urađena i pokrivena šindrom, a za vrijeme Kraljevine Jugoslavije 1935. pokrivena je crijepom. Današnja Stara džamija je proširena i napravljena od betona 1959. godine. Svečano otvorenje Stare džamije je bilo 01.01.1960. godine, munara je napravljena 1975., pošto je postala tijesna za potrebe džemata 1998. pristupilo se izgradnji nove džamije u centru sela. Izgradnja je završena i svečano otvorenje je bilo 28.09.2003. godine.(Š.B.)