“Plavi novembar” u Zenici: Projekat studenata Medicinskog fakulteta UNZE

Mjesec novembar obilježen je promocijom zdravlja kod muške populacije. Obilježava se edukacijom stanovništva o karcinomu prostate i testisa.

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici nakon  projekta „Ružičasti oktobar“ nastavljaju sa projektom „Plavi novembar“. U sklopu navedenog projekta planirane su brojne aktivnosti edukativnog i zabavnog karaktera.

„Ovaj mjesec novembar je u znaku muških bolesti, odnosno prevencije u borbi protiv muških bolesti, pa analogno tome mi smo iskoristili priliku da to inkorporiramo u naš plan. Specifikum ovog mjeseca je karcinom testisa i prostate kao i mentalno zdravlje“, ističe Din Pripoljac, student Medicinskog fakulteta UNZE.

Za 15., 16. i 19. novembar s početkom od 18h planirano je predavanje za učenike, studente i sve zainteresovane goste u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta na temu somatskog zdravlja i prevencije i borbe protiv karcinoma testisa. 17. 18. i 19. novembar posvećen je psihosomatskom zdravlju i biće organizovani malonogometni turniri i turnir u stonom tenisu. Poslijepodne, 19. novembra rezervisano je za mentalno zdravlje u saradnji sa prof. dr. Edinom Bjeloševićem.

Na ovaj način kroz edukativni sadržaj, ali i prigodne zabavne aktivnosti organizatori žele da probude svijest kod mladih muškaraca o važnosti brige za vlastito zdravlje. Pozivaju sve zainteresovane da svojim dolaskom uvećaju važnost održavanja „Plavog novembra“, a studente Univerziteta u Zenici da uzmu učešće u sportsko-rekreativnim aktivnostima.(A.K.)