Zenica: Održani 12. međureligijski susreti “Duh Asiza”

Odbor za međureligijsku saradnju Zenica, Međureligijskog vijeća u BiH, obilježio je sinoć u crkvi Sv. Ilije Proroka „Duh Asiza“.

Ovo je 12. međureligijski susret na kojem su predstavnici religijskih zajednica uputili molitve i poruke mira u BiH. U sklopu sinoćnjeg događaja izvođena je duhovna muzika, a specijalni gost bio je sarajevski hor „Pontanima“.

„Mislim da je ovo tradicija koju treba ovaj grad da njeguje i da imamo priliku barem jednom godišnje da se okupimo zajedno i da kažemo široj bosanskohercegovačkoj, a zašto ne i svjetskoj javnosti, da se ovdje može u različitostima lijepo živjeti“, kazao je za naš portal Kenan Hodžić, sekretar MRVBiH-OMSZ.

Ovogodišnji dobitnik priznanja „Zenička povelja mira“ je Gradski hor „Kasiopeja“ iz Zenice.

„Trudimo se da promovišemo kulturu i religiju svih naroda i narodnosti koji žive u Bosni i Hecegovini, ali i u našem gradu“, ističe dirigentica Gradskog hora „Kasiopeja“, Aldina Aganović.

Prigodnim govorima, na njegovanje mira i tolerancije u bh. društvu, pozvali su i župnik župe svetog Ilije Proroka fra Marko Kepić, aktuelni predsjednik Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Jakub ef. Salkica, zamjenik Ambasadorice Misije OSCE-a u BiH Dmitry Lordanidi te Fabien Congnaud (KOGNAUD), predstavnik delegacije mirovnih aktivista iz Francuske. Ovim događajem Zenica je potvrdila da je grad mira i tolerancije kao i dijaloga između svih religijskih zajednica.(A.K.)