Sportski projekat koji traje duže od dvije decenije: Počela nova sezona košarkaške Lige mladih

Početkom novembra startala je nova sezona u Ligi mladih Košarkaškog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Ovaj projekat traje više od dvije decenije i jedan je od najmasovnijih u BIH. Takmičenja se odvijaju u sedam starosnih kategorija: predpioniri, pioniri, kadeti, juniori, prepionirke, pionirke, kadetkinje, sa ukupno 20 ekipa i 53 selekcije. Lijepa košarkaška priča nastavljena je ove sezone.

„Jedini smo košarkaški savez u BIH koji je uspio na vrijeme da odigra svoje lige i takmičare pripremi za završnicu na nivou države. Želim da se zahvalim svima koji su uspjeli odigrati ligu u vrijeme pandemije. Ovom prilikom bih  zamolio i apelovao na sve građane da se vakcinišemo da nam je lakše živjeti“, zadovoljan je proteklom sezonom prvi čovjek Košarkaškog saveza ZDK Feđa Jovanović.

Iz Zenice u Ligi mladih redovno učestvuju: Čelik, Kengur, Abeceda, Vukovi, Zenica, Čelik Subor, Winer. Tu su i klubovi iz Visokog, Kaknja, Tešnja, Žepča, Maglaja. Većina ovih ekipa uspjela je izboriti mjesto u završnici takmičenja na nivou Federacije BIH i cijele države.

„Sam kanton i sve opštine prepoznaju ovo takmičenje. Najbolje smo organizovani u BIH, preko 20 ekipa koje se takmiče u muškoj i ženskoj konkurenciji, naročito u ženskoj konkurenciji gdje savezi rijetko imaju svoje selekcije. Prioritet nam je rad sa mlađim djevojkama i njima moramo dati prednost. Prošle godine smo napravili iskorak i završnice liga smo organizovali u Tešnju, Žepču, Kaknju, Visokom i Zenici. Imamo kapacitete i mogućnosti, uz jako malu podršku zajednice da u Zenici organizujemo Final four na državnom nivou“, najavio je planove za ovu godinu Jovanović.

Veliki doprinos ovom projektu daje i udruženje košarkaških sudija i novoformirano udruženje košarkaških trenera. (M.P.)