Predstavnici Grada Zenica na svjetskoj klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija – COP26

COP26 je ključna konferencija UN-a o klimatskim promjenama, koja se od 31. oktobra do 12. novembra održava u Glasgowu.

COP je skraćenica za „konferencija strana“ i predstavlja samit na kojem se 197 potpisnica UNFCCC-a – 196 zemalja i EU – okupljaju da donesu odluke o tome kako implementirati sporazum. Konferenciji je prisustvovalo 20.000 ljudi, od kojih su mnogi visoki zvaničnici, šefovi država i stručnjaci iz oblasti klimatskih promjena, kao i brojne poznate ličnosti, a svjetski mediji su COP26 ocijenili kao klimatsku konferenciju na kojoj će biti odlučeno kako ćemo živjeti u budućnosti.

Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Bosnu i Hercegovinu je predstavljala i Jakuta Imširović, stručna saradnica za zaštitu okoliša Grada Zenica kao stručnjak iz oblasti akademije i zaposlenik u gradskoj administraciji. Gospođica Imširović kao predstavnik je bila panelista i govornik na događaju One UN Event – Cities at the Crossroads 9. novembra 2021. godine.

Ostali panelisti bili su Maimunah Mohd Sharif, izvršna direktorica Programa Ujedinjenih naroda za ljudska naselja (UN-Habitat), Natalie Pareja, nacionalna direktorica za klimatske promjene, Ministarstvo okoliša, Urugvaj, Dr. Zita Sebesvari, šefica Odjela za ugroženost životne sredine, Institut za životnu sredinu i ljudsku sigurnost, Gradonačelnik Errick Simmons iz Greenvillea, Mississippi, Sjedinjene Države Dr. Marcelo Marcos Morales, Ministarstvo nauke, tehnologije i inovacija (MCTI), Brazil i Dr. Hak Mao, direktor Odjela za klimatske promjene, Ministarstvo okoliša, Kambodža.

Ovaj događaj Ujedinjenih nacija prikazuje rješenja za vertikalnu integraciju klimatskih akcija s naglaskom na nacionalnu politiku, lokalne kapacitete i finansije u tri fokusna područja: uključivanje lokalnog klimatskog djelovanja u nacionalne politike, izgradnja lokalnih kapaciteta za informirane klimatske mjere zasnovane na dokazima i otključavanje klimatskog finansiranja za lokalizaciju nacionalnih planova. Osim toga, ovaj događaj je naglasio kako su UN prilagodile svoje programe kako bi pomogle strankama da bolje riješe krizu COVID-19, uključujući pomoć gradovima da postignu zeleni, pravedni oporavak.

Izlaganje predstavnice Bosne i Hercegovine istaklo je važnost promptnog djelovanja u oblasti klimatskih promjena, posebno jer su posljedice istih veoma vidljive u Bosni i Hercegovini. Istaknuta je važnost finansiranja kapitalnih projekata na lokalnom nivou obzirom da ciljevi jedinica lokalne samouprave često prelaze ambicije države, a općine i gradovi nemaju dovoljnu autonomiju apliciranja na velike fondove.

Događaj koji su sve platforme samita prenosile uživo možete pogledati na linku: https://youtu.be/Clv_i_1U72E.