Upaljen crveni meteoalarm: Grmljavina, vjetar i padavine

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padaline, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina kao i jugozapadna i središnja područja Bosne, očekuju se intenzivne padavine i olujan vjetar.

”Očekivana količina padalina u Hercegovini, jugozapadnim i središnjim područjima Bosne od 60 do 100 litara po kvadratu. Olujan vjetar od 80 kilometara na sat. Vjetar će do kraja dana postupno slabiti”, navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Mostaru je očekivana količina padalina između 40 i 60, lokalno 80 litara po kvadratu.

”Budite spremni. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom kao i zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u sadijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.

”Budite u tijeku s aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje s grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Sarajevu se očekuje količina padalina između 15 i 30 litara po kvadratu, dok se u Banjoj Luci i Trebinju očekuje od 20 do 40 milimetara za 24 sata.

U Foči od 40 do 60 milimetara za 24 sata, dok se u Trebinju očekuje vjetar sudarima većim od 40 kilometara na sat, a padavina od 40 do 60 milimetara za 24 sata.