U Gradskoj biblioteci Zenica održana promocija romana “Udovičke zemlje” Fajke Kadrića

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj biblioteci Zenica, u okviru Mjeseca knjige, održana je sinoć promocija knjige „Udovičke zemlje“ autora Fajke Kadrića. Roman je dobio nagradu na federalnom konkursu za izdavaštvo 2019. godine.

Roman se može posmatrati kao historijiski, a radnja je ispričana retrospektivno, i govori o prošlom vremenu, neposredno pred pad srednjovjekovne bosanske države pod osmansku vlast, što čini radnju dodatno uzbudljivom.

On govori o jednom možda najturbulentnijem momentu bosanske historije, dakle davne bosanske historije, ne bosanskohercegovačke nego bosanske. Dakle govori o posljednjih dvadesetak godina Bosanske kraljevine“, naveo je Fajko Kadrić, autor romana „Udovičke zemlje“.

Fajko Kadrić

Retrospektivno, roman govori o sukobima dvije sile, tadašnje bosanske srednjovjekovne države i dolaska osmanske sile, a Bosna se tada nalazila između da ta svijeta. Na ovim prostorima tada je vladala kršćanska kultura, a Osmalnije su tada donosile sa sobom islam i islamsku kulturu.

Roman ima preko 30 likova, a najveći broj likova su stvarne historijske ličnosti koje su tada djelovale i živjele u tom vremenu. Radivoje Oprašić pojavljuje se kao jedna od najkrupnijih figura tog vremena koji stoji vrhu na osmanske sablje.

On govori jednim historijskim, jednim iskrenim jezikom o jednom od najznačajnijih vitezova tog doba. Nakon što je Mehmed Fatih II pogubio i kralja posljednjeg i sve ostale  vitezove, ovaj vojvoda Radivoje Oprašić je ostao živ i dalje pružao otpor na prostorima od Zvornika  i Srebrenice, pokušavajući da spasi koliko može ono stanovništvo od najezde Turaka“, istakao je Senad Oprašić, profesor i član porodice viteza Oprašića.

Senad Oprašić

Naziv romana „Udovičke zemlje“ možemo poistovijetiti sa situacijom u kojoj je Bosna i Hercegovina sada.

Udovičke zemlje smo mi sada. Dakle, mi živimo na tlu u kojem malo, malo pa se najjače ruke i najsposobniji ljudi moraju držati za oružje. A oni najslabiji, oni su tu da podignu porodicu i da skrbe nad porodicom. Nije samo Bosna primjer toga, paradigma u primjeru „Udovičkih zemalja“ , nego i Hrvatska i Srbija. Mi smo jedno nesretno tlo, za koje je Čerčil rekao proizvode više historije, nego što je mogu ponijeti“, dodao je na kraju razgovora Kadrić.

Roman „Udovičke zemlje“ kao historijski roman ispričao je priču o svevremenosti i sudbini bosanske i bošnjačke kulture, ostavljajući čitaocu prostora da na svoj vlasiti način doživi ovaj roman. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba