Poskupljenja u BiH: Pileći file “kao teletina”, ugostitelji prave manje porcije

FOTO: fokus,ba

Kraj godine sa sobom donosi poskupljenja. Cijene već podižu pekari, a istovremeno rastu cijene energenata i životnih namirnica. Od januara će po svemu sudeći porasti i cijene cigareta, zbog porasta akcize za osam feniga. Mogu li građani preživjeti?

Najobičniji, bijeli hljeb od 600 grama od juče je skuplji za 10 feninga. A već danas svi koji su ga kupili platili su 1,6 KM, umjesto dojučerašnjih 1,5.

“Imamo najave drugih pekara da će povećavati cijene proizvoda. Dio pekara je već poskupio proizvode, poskupljenja su između 10 i 20 feninga, a zavisiće od tipa, koliko imamo brašna i drugih sirovina”, ističe Nemanja Trivić, Krajina Klas.

A cijene sirovina drastično su porasle, kako pekarima, tako i građanima koji pored hljeba, moraju još nešto pojesti i popiti. Ukoliko se odluče za odlazak u restoran postoji mogućnost da će platiti i duplo više u odnosu na period prije pandemije.

“Pileći file koji je bio šest, sedam maraka sada je deset. Kažu, ko teletina. Sve ostalo, ulja, masnoće, puter, brašno. Cijene povrća i voća često variraju, sada imamo paradajz 3-3,5 KM”, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Uprkos svemu, kaže sagovornik N1, ugostitelji se teško odlučuju na povećanje cijena. Neki razliku smanjuju tako što prave manje porcije.

Do kada će cijene rasti i da li je moguć pad cijena – potpuno je neizvjesno. Privrednici poručuju kako cijene sirovina na berzama diktiraju cijene i na policama u BiH.

“Izašle su nove berzanske cijene na osnovu kojih su dobavljači formirali cijene. Za sada nema naznaka daljeg rasta, ali sa berzanskom robom se nikada ne zna”, navodi Trivić.

CIjene na tržištu N1 prati iz mjeseca u mjesec. U jednoj od kupovina smo bili 15. marta. So, šećer i tjestenina zadržali su iste cijene. Najdrastičnije je porasla cijena ulja, sa 2,5 KM na 3,15.

N1 BiH