Lijekovi u BiH najskuplji u regionu, na udaru su najviše džepovi penzionera

Cijene lijekova u Bosni i Hercegovini najviše su u zemljama regije i nema najave da će lijekovi biti jeftiniji.

Zbog visokih cijena lijekova na udaru su najviše džepovi penzionera. Često nisu u prilici ni da kupe neophodne lijekove zbog minimalnih penzija.

Cijenu lijeka na domaćem tržištu diktira nabavna cijena, veledrogerijska marža od 8 posto, maloprodajna marža od 25 posto i 17 posto PDV-a. U zemljama regiona PDV na lijekove je znatno manji. O promjeni stope u BiH nadležni ne razmišljaju. Zbog poremećaja na globalnom tržištu moguće su i više cijene lijekova u našoj zemlji.

“Trenutno ne vidim neke drastične promjene u cijeni lijekova, ali je sigurno to zbog onga što je lista KS dosta široka ,dosta toga ljudi uzimaju na recept”, kazala je Zdravka Gvožđar, ravnateljica privatne ljekarne.

A porast cijena mogao bi zavisiti i od najava iz NSRS.

Uspostava entitetske agencije za lijekove može značiti udar na džep građana. Tako bi veledrogerije koje registruju i stavljaju u promet lijekove trebale saglasnost dvije agencije zbog registracije lijeka u oba entiteta. To bi usložilo registraciju, ali i iziskivalo dvostuko više novca.

“Neće ga ukalkulisati u cijenu lijeka samo u jednom entitetu, nego u oba, jer kad bi ga ukalkulisali u cijenu lijeka u jednom entitetu onda bi po principu otvorenih ponuda tendera ovi iz drugog entiteta bili bi isključivi dobavaljači jer bi tamo lijek bio jeftiniji, tako da u konačnici ispaštali bi građani iz RS-a i FBiH”, pojasnio je Dragan Stevanović, internista.

Hoće li tako zaista biti i u praksi, iz državne agencije za lijekove ne odgovaraju.

“Za građane u entitetu RS vjerovatno bi došlo do porasta cijena lijekova jer svaki taj uvoznik koji je registrovan za teritoriji BiH mora se registrirati na teritoriji agencije za lijekove BiH,pa bi onda on možda morao ići na registraciju te entietske agencije”, rekla je Zahida Binakaj, članica Nadzornog tijela Agencije za lijekove BiH.

Uroš Vukić, Udruga građana “Misli dobro” iz Banje Luke objašnjava da tržište lijekova svugdje u svijetu, pa i u BiH podliježe nekoj određenoj regulaciji. Ne formiraju se cijene slobodno kao sa ostalim robama, suština svega je država, ono kako država hoće i želi da reaguje.

Izvor:BHRT