Industrijska proizvodnja u BiH u septembru veća za 2,1 posto

FOTO: akta.ba

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u septembru veća je za 2,1 posto u odnosu na august, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 9,3 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju u septembru veća je za 3,3 posto, intermedijarnih proizvoda veća za 1,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 1,4 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 1,2 posto, a energije manja za 1,9 posto.

U septembru ove, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 12,7 posto, kapitalnih proizvoda veća za 11,3 posto, energije veća za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 5,5 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 7,8 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u septembru u poređenju sa avgustom u vađenju ruda i kamena zabilježila je rast od 2,8 posto, u prerađivačkoj industriji od 1,8 posto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom zabilježen je rast od 1,5 posto.

U septembru ove, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u prerađivačkoj industrija od 10,2 posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom od 7,1 posto, a u vađenju ruda i kamena bilježi rast od 1,7 posto.

biznisinfo.ba