Sindikat BiH: Podržan Nacrt zakona o minimalnoj plati u FBiH

Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, predstavnici devet klubova poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sredinom ove sedmice dali su saglasnost i uputili u proceduru Nacrt zakona o minimalnoj plati, kojim bi najniža plata iznosila 1.000 KM.

Naknadno su se inicijativi pridružili još dva Kluba političkih stranaka.

Sindikat BiH je uspio u nečemu što se nije desilo na političkoj sceni u BiH a to je postizanje saglasnosti za dokument o kojem se vode aktivnosti duži vremenski period, ukazuje predsjednik Sindikata, Selvedin Šatorović.

„Ovo je krupan korak i potpisi predstavnika Klubova 11 političkih stranaka predati su na protokol Predstavničkog doma Parlemanta Federacije BiH, te očekujemo izjašnjenje Vlade u roku od mjesec dana“, dodao je Šatorović.

-Nakon toga, Nacrt Zakona o minimalnoj plati trebao bi razmatrati Predstavnički dom.

-Na ovaj način bit će umanjen, odnosno ublažen problem odlaska mladih ljudi iz BiH, smatraju u Sindikatu BiH.

U Udruženju poslodavaca podržavaju zakonsko regulisanje i povećanje minimalne plate uz suštinske reformske izmjene dva ključna zakona, o porezu na dohodak i porezu na doprinose.

„Na ovaj način došlo bi do rasterećenja privrede, sa trenutnih 43 posto koliko se izdvaja na bruto plate na 31 ili 32 posto“, izjavio je za RTV Zenica Ibrahim Meškić, član rukovodstva Udruženja poslodavaca.

„U krajnjem slučaju veće plate bi značile i veću potrošnju i više prihoda od poreza,što znači da se postiže višestruka korist“, smatra Meškić. (Š.B.)