Izvršenim pretresom u Tešnju pronađeno oko 1,5 kg opojne droge

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Tešanj su, postupajući po naredbi Općinskog suda u Tešnju, izvršili pretres kuće koja se nalazi u naseljenom mjestu Vukovo, a koju koristi lice H.S., rođeno 1968. godine, iz Tešnja.

Izvršenim pretresom pronađeno je i privremeno oduzeto sljedeće:

  • 1403,71 gram biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu i 
  • jedna digitalna vaga za precizna mjerenja.

Lice H.S. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Tešanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela za koje se tereti. Sporna materija i predmet su oduzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, policijski službenici Policijske stanice Tešanj će protiv navedenog lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakon Federacije BiH.