Žene na selu imaju značajne kapacitete i važan doprinos u razvoju svojih zajednica

Žene na selu imaju značajne kapacitete i važan doprinos u razvoju svojih zajednica. Međutim nisu dovoljno prepoznate i podržane od strane vlasti i nevalidnih organizacija.

Zato na današnji datum na koji se već skoro četvrt stoljeća obilježava Međunarodni dan žena u ruralnim područjima, osviještene i poduzetne žene iz gradskih područja traže od nadležnih veću podršku aktivnostima vrijednih i sposobnih žena koje žive na selima. Tako je bilo danas u Zenici u organizaciji Medike.

Današnji datum obilježava se još od 1995. godine kao Međunarodni dan žena u ruralnim područjima kada je u Pekingu održana 4. UN-ova  konferencija o ženama. Kod nas ovaj dan tradicionalno obilježavaju u organizaciji Medika Zenica u kojoj već skoro deceniju provode projekat osnaživanja žena sa sela u saradnji sa neformalnom grupom žena Zeničko-dobojskog kantona, „Snažna i odvažna“.

„S Medikom sarađujemo od samog osnivanja našeg udruženja skoro deceniju. Nakon završenih edukacija koju provodi Medika za žene na selu mogu reći da ostaje saradnja na obostrano zadovoljstvo, Medika nas i dalje podržava i mi se i dalje osjećamo zaštićenim“, kaže Mubera Keserović, članica Udruženje žena Krivaja – Iskra iz Zavidovića.

Sabiha Husić, direktorica zeničke Medike ističe da sve to rade jer znaju kojim dobrim kapacitetima raspolažu žene na selu.

„One vode domaćinstvo, ali se bave i poljoprivrednom propizvodnjom, kao i mnogim drugim aktivnostima koje doprinose razvoju njihovih zajednica. Međutim, nema dovoljno sluha od strane onih koji bi trebalo da imaju sluha i razumijevanja da izdvoje resurse za ovu populaciju stanovništva“, ističe Husić.

Tokom druženja i prezentiranja Medikine podrške u edukativnom i finansijskom smislu, udruženjima žena na seoskim područjima kantona predstavljen je i rad članica udruženja žena iz Zavidovića, Novog Šehera i Kaknja

„Zahvaljujući društvenim mrežama i inače novim tehnologijama, kao i sajmovima mi uspijevamo plasirati naše proizvode na tržište. Imamo stalne kupce, a sada se najbolje prodaju ajvar, posteljina, pletene, vunene stvari“, dodaje Keserović. (A.H.)