FOTO: Počela manifestacija “Želja za Resulom”

Prigodnim programom, održanim sinoć iza jacije namaza u džamiji „Bosna“ u zeničkom džematu Bilino Polje, svečano je otvorena manifestacija “Želja za Resulom” koju Medžlis Islamske zajednice Zenica organizuje već devetnaestu godinu.

Ukupno 27 različitih sadržaja, poput mevluda, zikrova, dersova, promocija, izložbi, tribina, bit će realizovano u različitim zeničkim džematima sve do kraja oktobra. Jakub ef. Salkica, glavni imam zeničkog Medžlisa podsjetio je kako je ova manifestacija posvećena životu i poslaničkoj misiji Muhameda, a.s., s ciljem da se njegov životopis približi vjernicima, a ujedno da se predstavi i njegova uzorita praksa. “Manifestacija ima za cilj da promoviše vrijednosti iz Poslanikova života, da istakne poslaničku veličinu Muhameda, a.s., i da nas posjeti na posebnost čovjeka čije rađanje je bilo uzrok mnogim događajima. Svjetlo koje je tog ponedjeljka, 12. Rebiul-evvelskog dana zasjalo, svjetlo koje je Poslanik, a.s., donio, kako on kaže, sija noću kao i danju, sija danas kao i onda”

Gost ove večeri bio je Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. Prigodnim i nadahnutim govorom i on je govorio o Poslanikovim a.s. porukama koje su univerzalne do Sudnjega dana, i čija značenja treba crpiti kako bi u ljudskim srcima zasjalo svjetlo koje se vidjelo kada je Poslanik došao na Dunjaluk.

„Zadaća ovih manifestacija nije samo da se mi okupljamo, one su povod našeg okupljanja, a cilj je da mi na to svjetlo se podsjetimo, da se svjetlu okrenemo, da sebe nurom prosvjetlimo, kako bi smo svaki od nas, svaka od nas, kako bi smo svi u svome mjestu, džematu, zajednici, kako bismo mi, umet Muhameda a.s. drugima svjetlo bili. A da bi smo svjetlo bili, predvodnici u dobru, dobru okrenuta zajednica, potrebno je da ono što je Poslanik a.s. činio i mi činimo i to ne samo u danima Rebiul- evvela“, istako je između ostalog efendija Čamdžić.

(S.G.)