Od ponedjeljka 18. oktobra starta jesenja shema u programima RTV Zenica

U jesenjoj programskoj shemi će se u Otvorenom programa na radiju i TV pripremati  tematski dani sa gostima u studiju i javljanjima uživo gledalaca i slušalaca (od 08:00 do 14:00 sati svaki dan). 

Radio Italia, radijska emisija koja se realizuje u saradnji sa italijanskom ambasadom u BiH će i ove jesenji uveseljavati ljubitelje italijanske muzike premijerno svake srijede u 12:15 i reprizno subotom u isto vrijeme. Željoteka, radijska emisija u kojoj se emituju muzičke želje slušalaca nastaviće se svake subote i nedjelje u 10:00 sati. Mali a veliki, dječija emisija sa Abidinom Čolakovićem u novoj sezoni donosi pregršt novih sadržaja i igara za najmlađe, a i one malo starije slušaoce svake subote i nedjelje u 09:00 sati. Informativni program na radio Zenici ostaje u standardnom terminu, 5 minuta do punog sata od 08:00 sati do 15:00 sati svaki dan pod motom “Uvijek prije svih” i u ovogodišnjoj jesenjoj programskoj šemi. Informativne emisije radija Slobodne Evropa ostaju u terminima u 15:00 sati i 17:00 sati.  Centralna informativna emisja Zenicainfo premijerno se emituje u 18:40, a reprizno u 22:30 sati istovremeno na radiju i TV Zenica.

Dogovorena je saradnja sa Al Jazeera Balkans za emitovanje njihovog dokumentarnog programa (svaki dan premijerno u 19:00 sati i u 14:00 sati) sve vrijeme trajanja jesenje šeme, što će biti blizu 360 epizoda iz serijala Alhemija Balkana, Vrhovi Balkana, Hoću kući, itd.  Potvrđena je i saradnja sa redakcijom Žurnala za emitovanje starih i novih sadržaja iz njihovog poznatog serijala pod nazivom Afera. Glas Amerike – VOA i Slobodna Evropa, Perspektive i TV Justice ostaju u standardnim terminima, Vijesti Zenicainfo u najgledanijim terminima (Vijesti u 15:00 i CZI u 18:40 sati i 22:30 sati, r), kao i Tužna sjećanja (svaki dan premijerno u 18:00 sati i reprizno u 22:00).

U programskoj šemi je i Sarajevska špica svaki radni dan od 15:00 do 17:30 (u saradnji sa TVSA). U ovogodišnjoj programskoj šemi u produkciji RTV ZENICA pripremljen je i serijal dijaloških emisija pod nazivom Aktuelno koji će se baviti aktuelnim društvenim, političkim, kulturnim, sportskim i drugim temama dva puta mjesečno, četvrtkom u 20:00 sati. Jednom sedmično će se emitovati emisije Školokrečina i Čuvari budućnosti u saradnji sa produkcijskom kućom Mebius film, kao i emisije Restart sa Željkom Lazarevićem i serijali Misteriozne megalitne lokacije širom svijeta, Humsko blago i Čudo u Visokom sa Semirom Osmanagićem, četvrtkom u 21:00 sati. Nova sezona dječijeg programa Vrtić Vrištić koji se realizuje u saradnji I razmjeni sa TVTK biće emitovana u terminu svaki dan između 19:00 i 20:00 sati. Programski sadržaji Autoshop magazin, Naša snaga, Hayd u park, Pjesmom o Bosni, Svjetla pozornice ostaju u poznatim terminima.

Drugačiji pristup u administraciiji i multimedijalnom sadržaju će biti pravo osvježenje za više milionske čitaoce web portala zenicainfo.ba i za 60 000 pratilaca zvaničnih  profila RTV ZENICA širom svijeta na Facebooku i Instagramu. Audio i video zapisi, informativni prilozi, najave programskih sadržaja, najinteresatnije izjave sagovornika itd. će biti sastavni dio objava na portalu i društvenim mrežama.

Serijali u produkciji RTV ZENICA, Zeničke priče, Selu u pohode i Iz mlade z(j)enice će se reprizirati tokom jeseni 2021. godine, kao i svi koncerti održani u posljednje četiri sezone Zenice Summer Festa i Zenica Adventure festivala i dočeka Nove godine na otvorenom.

Filmski program se realizuje u saradnji sa BLITZ distribucijom i u narednim mjesecima će biti emitovani filmovi svjetske produkcije sa zvučnim imenima režisera, producenata i glumaca. Termini emitovanja su petkom od 22:00 i 24:00 sata.

Prijenosi uživo sjednica Gradskog vijeća Zenica će se realizovati u saradnji sa Vijećem i Upravom Grada Zenice kada budu zakazane i održavane i to istovremeno na tri platforme, radiju, TV i zvaničnom Facebook profile RTV Zenica. RTV ZENICA će i ove godine biti zadužena za tehničku realizaciju Ze Adventure zimskog festivala u okviru kojeg će se, ako to situacija sa pandemijom Covid-a bude dozvoljavala pripremati novi programski sadržaji od kojih će neki biti realizovani u prijenosima uživo sa različitih lokacija u gradu.