Srednja muzička škola Zenica učestvuje na Svjetskom kupu učenika i studenata muzike u Njemačkoj

FOTO: Zenicainfo.ba

Srednja muzička škola iz Zenice ali i Bosna i Hercegovina imat će svog predstavnika na Svjetskom kupu učenika i studenata muzike koji će se ovog mjeseca održati u Minhenu u Njemačkoj.

Harmonikaški odsjek Srednje muzičke škole, po riječima profesorice Emine Berbić, stasao je u jedno dobro odjeljenje škole.

U periodu pandemije“, kaže ona, “naši su učenici bili učesnici nekoliko online takmičenja na kojima su ostvarili zapažene rezultate“.

Od 13. do 18. oktobra na Svjetskom kupu učenika i studenata muzike koji će se održati u Minhenu, konačno će sa njihovim učenikom Ivanom Bonićem u klasi juniora imati pravi izazov uživo.

Profesoricu Berbić smo pitali da uporedi učenike iz Zenice sa drugim srodnim školama u zemlji i regionu.

Mogu objektivno reći da smo se probudili što je najbolji prikaz situacije. To naravno ovisi od generacije, od materijalnih uslova, koronavirusa i drugih razloga. Ipak u zadnjih nekoliko godina ja sam zadovoljna jer imamo vrlo dobre učenike“, ističe profesorica Berbić.

Među učesnicima Svjetskog kupa bit će još jedan bivši učenik ove škole. Edvin Halilović sada je student 4. godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Harmoniku je, kako kaže, odabrao zbog njenog istorijskog uticaja na sve žanrove muzike.

Šta Edvin očekuje od svog nastupa u Njemačkoj?

Prije svega očekujem da dobro odsviram, a što se tiče rezultata ja to, nažalost, nemam uticaja. Tu dolaze svi najbolji iz svih država pa ćemo vidjeti kao bude“, kaže mladi Halilović.

Edvin kaže kako je njegova ambicija da bude koncertni izvođač, međutim, oprezan je u svojim željama jer kod nas se, naglašava, ova vrsta umjetnosti sve manje cijeni. (D. T.)