Drljević: Incidenca karcinoma dojke na našem prostoru u strašnom porastu, plaćamo danak korona medicini

prim.dr. Harun Drljević

Oktobar je mjesec, koji je po tradiciji u svijetu posvećen borbi protiv karcinoma dojke, a namjera je potaknuti i povećati svijest žena o učestalosti i težini ove bolesti, ali i nužnosti redovnih kontrola i njenog ranog otkrivanja, kada se oboljenje može liječiti i izliječiti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, karcinom dojke jedan je od vodećih karcinoma u svijetu, a učestalost njegovog javljanja i na našem prostoru u velikom je porastu.

“Incidenca karcinoma dojke na našem prostoru je u strašnom porastu i sada zapravo plaćamo danak korona medicini, aktuelnoj od marta prošle godine, kada je zbog barijere u kretanju pacijenata, prekinut proces konstantnih pregleda žena i mogućnost ranog otkrivanja, liječenja i uklanjanja ovog karcinoma”, kaže primarijus doktor Harun Drljević, načelnik Odjela za bolesti dojke u KBZ.

“Zato na ovaj Odjel u ovom periodu dolazi sve veći broj žena sa nažalost, uznapredovalim stadijem oboljenja, tako da ove godine radimo jako puno, a  samo u prošloj sedmici uradili smo 10 operacija čišćenja karcinoma dojke, dok smo prije pandemije korone znali imati dvije ili tri takve operacije sedmično”, ističe načelnik Odjela za bolesti dojke u KBZ.

Kvalitet zdravstvene zaštite, kada je u pitanju ovo oboljenje, povezan je za veličinu novootkrivenog karcinoma dojke i kada je on manji, situacija je bolja, jer se može na vrijeme djelovati,a u suporotnom može dovesti i do smrtnog ishoda, ističu stručnjaci.

“Prema tome otkrivanje ove bolesti u ranim fazama, što treba biti stalna djelatnost pogotovu sektora javnog zdravstva, je od krucijalnog značaja za preživljavanje i liječenje, jer mali karcinomi dojke imaju mogućnost da se izliječe i do 98 posto, dok veliki imaju znatno manji procenat”, naglašava primarijus doktor Harun Drljević, načelnik Odjela za bolesti dojke u KBZ. (V.J.)