ZENICA: Gradsko vijeće o problemu snabdijevanja kisikom JU „Dom zdravlja“

Gradsko vijeće Zenica je na današnjoj, hitnoj sjednici raspravljalo o problemu snabdijevanja kisikom Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Ovo pitanje izazvalo je interes šire javnosti nakon medijskih objava da je Dom zdravlja Zenica u proteklom periodu nabavljao kisik od subjekta koji nema odobrenje nadležne državne agencije.

Nakon višesatne rasprave usvojeno je desetak zaključaka, čiji su predlagači većinom bili Klub Zeničke inicijative i SDP-a, čija je suština da se kroz aktivnosti i očitovanje kantonalnih organa i institucija, te državne Agencije za lijekove prebrodi, odnosno sistemski riješi problem snabdijevanja medicinskim kisikom ustanova zdravstvene zaštite primarnog nivoa u koje spada i Dom zdravlja Zenica.

Od Vlade ZDK i Ministarstva zdravstva je zatražena informacija o nabavci kisika i ostalih domova zdravlja na području Kantona, a od Uprave za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor u svim ustanovama oko nabavke kisika.

Od Tužilaštva ZDK je zatraženo poduzimanje radnji na provjeri zakonitosti postupaka nabavki kisika u svim domovima zdravlja kao što je to slučaj sa zeničkim.

Od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH se očekuje pismeno i zvanično izjašnjenje oko odobrenja korištenja kisika u sekundarnom i tercijarnom nivou i za nivo primarne zdravstvene zaštite.

Većina u Vijeću nije prihvatila dva odvojena zaključka SDA, odnosno vijećnika Almira Babajića kojim se tražila ostavka Upravnog odbora i direktorice Doma zdravlja Zenica.

Situacija oko nabavke kisika postala je puno jasnija objavom današnjeg saopćenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u kojem se između ostalog, navodi:

Komisija za lijekove je na jučerašnjoj hitnoj vanrednoj sjednici razmotrila još jednom odobreni režim izdavanja lijeka medicinski kiseonik u bocama, proizvođača Messer BH. Nakon rasprave jednoglasno je zaključeno da je odobreni režima izdavanja ZU/Rp za predmetni lijek u skladu sa Pravilnikom, te da je istim obuhvaćena primjena lijeka i van zdravstvene ustanove sekundarnog ili tercijarnog nivoa.

Shodno svemu navedenom zaključuje se da lijek sa odobrenim režimom izdavanja ZU/Rp može biti primjenjen i u zdravstvenoj ustanovi koja ne pripada sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. (Š.B.)