Nastavak vakcinacije bez najave, mišljenje građana o vakcinaciji i dalje podijeljeno

FOTO: Zenicainfo.ba

Zenički Dom zdravlja od 09. avgusta ove godine počeo je sa realizacijom masovne vakcinacije, bez prethodne najave za sve zainteresovane i punoljetne građane sa područja Grada Zenica.

Na vakcinalnim punktovima u našem gradu do sada je vakcinisano sa obje doze oko devet hiljada osoba. Od 9. septembra vakcinacija se odvija na 11 vakcinalnih punktova u porodičnim ambulantama. Mišljenje građana o vakcinaciji i dalje je podijeljeno.

Dio ispitanika koji su se vakcinisali kazali su za naš portal da su prošli sa blagim simptomima i da je razlog vakcinacije prvenstveno očuvanje zdravlja, ali i mogućnost putovanja van granica naše države. Ipak, oni koji se nisu vakcinisali navode da još uvijek nisu sigurni u vakcinu, te se plaše nus pojava i djelovanja vakcine više nego virusa covid-19.

Iz Doma zdravlja poručuju da odziv građana za vakcinaciju nije zadovoljavajući, uzimajući u obzir da se kolektivni imunitet stiče kada je 70 posto stanovništva vakcinisano. Napominjemo da će sutra 30. septembra u periodu od 12 do 20 sati građanima biti na raspolaganju vakcina Pfizer, u skladu sa raspoloživim količinama. Vakcinalni punkt je Dom zdravlja Zenica na prizemlju u Službi za higijenu i epidemiologiju. Svi zainteresovani dužni su sa sobom ponijeti zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu. Revakcinacija nakon primljene Pfizer vakcine je 3 sedmice, Sinopharm 4 sedmice, a Astra Zeneca nakon isteka perioda od jednog do tri mjeseca. (A.K.)