Danas se obilježava Svejtski dan srca pod motom “Koristi srce i poveži se srcem”

prof. dr. Belma Pojskić, kardiolog, načelnica Odjela za internu medicinu sa hemodijalizom

Danas se obilježava Svjetski dan srca, a svake godine oko 17 miliona ljudi širom svijeta umire od neke bolesti srca i krvnih sudova, među kojima dominira srčani i moždani udar. Ovogodišnji moto Svjetskog dana srca je „Koristi srce i poveži srcem“.

Moto ovog današnjeg dana srca je „Koristi srce i poveži se srcem“ upravo zato poveži se srcem, zato što nas je pandemija izolovala i što mnogi naši pacijenti nisu dolazili ni na preglede, nisu imali socijalne kontakte, nisu imali kontakte sa porodicom kako treba i to je dovelo do pogoršanja zdravstvenog stanja mnogih naših pacijenata“, navodi prof. dr. Belma Pojskić, kardiolog, načelnica Odjela za internu medicinu sa hemodijalizom.

Kada se govori o sprečavanju ove bolesti treba se djelovati na vrijeme. Treba posvetiti pažnju zdravom načinu života, povećati fizičku aktivnost, izbjegavati alkoholna pića i duhan.

Zdravi stil života u svakom pogledu i naravno manje stresa. Vi ste već sami nabrojali, da je više kretanja, pravilna prehrana, nepušenje, što manje alkoholnih i bezalkoholnih pića, održavanje tjelesne težine i dobra fizička aktivnost“, navodi doktorica.

I zbog toga treba svakodnevno raditi na prevenciji i očuvanju svog zdravlja. (A.S.)