Epidemiološka situacija nepovoljna, KBZ obustavila izvođenje praktične nastave i vježbi za učenike i studente

FOTO: Zenicainfo.ba

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna, ali da se bilježi blago poboljšanje epidemiološki parametara.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koju je razmatrao Krizni štab, od 19. do 25. septembra u ovom kantonu potvrđeno je 238 novih slučajeva korona virusa, što čini dnevni prosjek od 34 slučaja. Sedmicu ranije ukupan broj pozitivnih bio je 283. U navedenom periodu preminulo je 16 osoba, a aktivno je 294 slučaja.

“Blago poboljšanje parametara nas ne smije opustiti s obzirom da su bolnički kapaciteti znatno popunjeniji nego u prethodnom periodu i da imamo povećan broj smrtnih slučajeva”, rekao je nakon sjednice ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da je “ogromna većina” pacijenata koji su hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, kao i smrtnih slučajeva, nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani pacijenti, što pokazuju da je vakcinacija jedini pravi put za izlazak iz pandemije, odnosno zaštitu zdravlja i život građana.

Naveo je da vakcina ima dovoljno i da se vakcinacija vrši na 60 vakcinalnih punktova u ovom kantonu, pozvavši građane da se vakcinišu kako bise što prije stekao željeni kolektivni imunitet. Na taj način će se, poručio je dr. Jupić, izbjeći i uvođenje restriktivnih epidemioloških mjera, kao što je princip VPT (vakcinisan-prebolio-testiran) za prisustvo javnim događajima, a u narednoj fazi za radna mjesta i zdravstvene ustanove.

Istakao je da su već obavljeni sastanci s predstavnicima vjerskih zajednica i prosvjetnog sektora, a da će ovih dana upriličeni sastanci s predstavnicima udruženja privrednika i sportskih saveza s ciljem promocije vakcinacije.

Član Kriznog štaba i direktor Kantonalne bolnice Zenica prof.dr. Rasim Skomorac rekao je da je ova ustanova obustavila na najmanje mjesec dana obavljanje praktične nastave za učenike medicinskih škola u Zenici i Žepču, kao i izvođenje vježbi za studente Medicinskog fakulteta u Zenici.

Odluka je donesena na prijedlog bolničkog Operativnog tima, s obzirom na značajan broj oboljelih učenika i studenata koji su u kontaktu s pacijentima, ostavljajući mogućnost da studenti vježbe obavljaju sa asistentima u prostorima bez pacijenata.

“Smatramo da i na ovaj način doprinosimo sprečavanju pogoršanja epidemiološke situacije. Mjerama smo preporučili da što veći broj učenika starijih godina i studenata što masovnije pristupe vakcinaciji, a onog trenutka kada veći broj bude vakcinisan omogućit ćemo obavljanje nastave”, rekao je prof.dr. Skomorac.

Naveo je da je na Infektivnom odjelu KBZ-a hospotalizirano 28 pacijenata, od kojih je šest na intenzivnoj njezi i dva na respiratoru. Naglasio je da se još ne može govoriti o stabilizaciji stanja, iako je broj pacijenata u blagom padu, ali da je situacija pod kontrolom i da pacijenti dobivaju adekvatan zdravstveni tretman.

Press služba ZDK