Poslodavci pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o zaštiti na radu

Udruženje poslodavaca Zenica, zajedno sa četiri udruženja, ( Savez udruženja poslodavaca ZDK, Obrtničkom komorom, Udruženjem za poduzetništvo i posao „LINK“ Mostar, Udrugom poslodavaca općine Vitez) pokrenulo je inicijativu za izmjenu člana 87. novog Zakona zaštite na radu po hitnom postupku.

Povodom donošenja novog Zakona o zaštiti na radu, koji stupa na snagu godinu dana od dana donošenja, za nekih mjesec i po dana bit će u primjeni odredbe tog zakona.

„Budući da smo do sada u Federaciji BiH koristili zakon iz bivše države i podzakonske akte, sad je donesen novi zakon dosta dobro uređen, međutim ono što su poslodavci razmatrali na sastancima jesu kratki rokovi kao i ekonomska nestabilnost koju je prouzrokovala pandemija korona virusa “, ističe Samir Hamzić, član Udruženja poslodavaca Zenica.

Udruženje poslodavaca Zenica ističe da žele da se mijenja član 87. Zakona zaštite na radu i da glasi: „Poslodavci su dužni da usklade opće akte sa odredbama ovog zakona najkasnije do 31.12.2022.godine“.(B.M.)