Slab odziv: Na vakcinalnim punktovima u Zenici do sada oko 9 hiljada osoba primilo obje doze vakcine

Javna ustanova Dom zdravlja Zenica od 09. avgusta ove godine započela je proces vakcinacije građana bez prethodne najave i poziva na dva vakcinalna punkta odnosno u ambulanti Blatuša i u Službi za higijenu i epidemiologiju u prizemlju Doma zdravlja.

„Kako bi se vakcinacija približila mjestu življenja od 09. septembra se odvija na 11 vakcinalnih punktova u ambulantama na gradskom području, odnosno sve punoljetne osobe iz prigradskih i seoskih ambulanti mogu se vakcinisati u ambulantama kojima gravitiraju njihove ambulante“, pojašnjava Delila Ređić, portparol Javne ustanove „ Dom zdravlja“ Zenica.

Ova ustanova od samog početka oformila je i mobilne timove za vakcinaciju teško pokretnih i nepokretnih građana u kućnim uslovima a ovi timovi su vakcinisali i štićenike Doma za stara lica, Doma penzionera i Ruhame. „Putem mobilnih timova vakcinisani su i dijalizni i transplantirani pacijenti u Odsjeku za dijalizu u Kantonalnoj bolnici Zenica a izvršena je i vakcinacija pritvorenih osoba koje izdržavaju kaznu u KPZZ. Onkološki pacijenti su se od početka mogli prijaviti u svoje pripadajuće porodične ambulante te svi oni koji su iskazali interes su i vakcinisani, a svi koji zbog prirode svoje bolesti nisu ranije mogli da prime vakcinu mogli su doći na vakcinalni punkt u HES“, dodaje portaprolka Ređić.

Prvom dozom vakcine do sada je vakcinisano oko 21 hiljada građana dok je potpuno vakcinisano oko devet hiljada sugrađana. „Odziv građana za vakcinaciju nije zadovoljavajući, uzimajući u obzir da se kolektivni imunitet stiče kada je 80 posto stanovništva vakcinisano, te koristim priliku da pozovem sve građane da budu odgovorni prema sebi a i drugima te se vakcinišu“, dodala je za Zenicainfo.ba Delila Ređić, portparolka Javne ustanove „ Dom zdravlja“ Zenica. (B.D.)