„Savršen proizvod“ u petak u BNP-u

Nakon bogatog festivalskog programa, Bosansko narodno pozorište Zenica nastavlja svoje redovne aktivnosti na svojim scenskim prostorima. Već u petak, 24. septembra u 19.30 sati na sceni zeničkog BNP-a bit će izvedena predstava „Savršen proizvod“.

Predstava je rađena prema tekstu Lane Šarić i Georgea Bernarda Shawa, u režiji Miroljuba Mijatovića i u korodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Teatra kabare Tuzla i Studentske scena Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. U predstavi igraju: Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić. Predstava „Savršen proizvod“ rađena je po motivima dva dramska teksta. U pitanju je tekst „Meso” hrvatske spisateljice Lane Šarić i „Zanat gđe Vorn“ Bernarda Showa. Oba teksta govore o kompleksom odnosu roditelja i djece, te kako je zapravo malo roditelja koji neće pokušati određivati živote svoje djece, s manje ili više pritiska. Oba pisca, mada pripadaju različitim epohama, izvanredno uočavaju i definiraju roditeljske frustracije koje oni “rješavaju” preko svoje djece, u ovom slučaju gotovo brutalnim pritiscima majke na kćer. U jednom slučaju dijete posustaje i, naizgled, posluša majku, a u drugom se pobuni od samog početka. U kontekstu “novog doba” kći mora shvatiti važnost novca, svojeg vanjskog izgleda i dobre udaje. Djevojčica mora postati “savršen proizvod”, u skladu s globalnim trendovima potrošačkog društva. Pritisak je prevelik, neki odabiru prostituciju, a predstava ne propušta uprijeti prstom u još jednu dimenziju, onu koja bi podrazumijevala unutarnje potrebe svakog čovjeka.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama.